HADİ BİRAZ YAZALIM

 Malzemeler:

  • Defter
  • Kalem

Yaş:

  • + 4 Yaş

Kazanımlar:

  • Ardıllık bilincinin oluşması
  • Sorumluluk
  • Analiz
  • Kendini İfade Etme Becerisinin Gelişimi (Dil Gelişimi)
  • Hafızanın Gelişimi

günlük

       Hayatımızın büyük bir çoğunluğu hızla akıp giden hayatı sadece izlemekle geçer. Bazen ucundan köşesinden bir kaç kareyi fotoğraflayabilirsek kendimizi şanslı hissederiz. Kalan kısmı ise sadece hayallerimizde kalır (Tabii hatırlayabildiğimiz kadarı).

      Çocukluk dönemi de yaşamın hızla aktığı ve ileriye dönük çok fazla anı bırakmadığı bir dönemdir. Yetişkin olup geriye baktığımızda, çocukluğumuza dair elle tutulur pek az şey buluruz. Sonrasında hayıflanmak ise o günleri geri getirmez.

       Çocukların gerek yaşamlarını kayıt altına alabildikleri, gerek hayatın hızlı ritmi arasında bir mola verip neler yaptıklarına bakabilmeleri, gerekse de ardıllık kavramını içselleştirebilmeleri adına güzel bir etkinlik önereceğim sizlere. GÜNLÜK YAZMAK.

       Birçoğumuzun özellikle ergenlik döneminin vazgeçilmezi olan günlükler. Ancak günlük yazmak için ergenliği beklemeye ihtiyaç yoktur. Hatta yazma becerisine bile ihtiyaç yoktur. Sadece bir defter yeterlidir. Çocuklara kazandırılan günlük yazma alışkanlığının birçok faydası mevcuttur. Üstte söylemiş olduğum gibi , küçük yaştan itibaren ardıllık ve zaman kavramını öğretir. Yaptıklarını analiz etme fırsatı sunar. Kalıcı bir yaşam kaynağı ve anısı oluşturur. Hafızayı tazeler. Kendini ifade etme becerisini geliştirir. Sorumluluk duygusunu artırır.

      Pek çok faydası bulunan bu etkinliği ise 3-4 yaşlarından itibaren uygulamaya koymak mümkündür (Azıcık anne veya baba desteği ile tabii). Okuma-yazma bilmeyen çocuklarla günlük çalışması yaparken, öncelikle yapmanız gereken şey bir defter edinmektir. Üzerinde kocaman bir GÜNLÜK yazısı bulunan defterler, çocuğunuzun en kıymetli hazinesi olmaya adaydır. Ardından sayfaların sağ üst köşesine tarih atılarak o gün yapılan faaliyetlerin resimleri ya da malzemeleri yapıştırılır.  Dağılabilecek olan malzemeler şeffaf poşetlere konularak ve ağızları bantlanarak deftere yerleştirilebilir. Ebat olarak konulması mümkün olmayan çalışmalar ise fotoğraflandırılabilir ya da sayfaya çocuk tarafından resmi çizilebilir. Yanına yazılabilecek küçük notlar ise ebeveyn yardımı ile yazılır.

      Deftere konulması gereken etkinlik ya da materyallerin, o gün konulması önemlidir. Çünkü üzerinden belli bir zaman geçtikten sonra yapılan tarih, çocuk tarafından hatırlanmayabilir. Okuma-yazma bilen çocuklarda ise sayfaya yapılanların yazılması özendirilerek kendi anılarını yazıya dökmesi sağlanabilir. Bu konuda çocuğu zorlamak doğru bir davranış değildir. Bu etkinliği eğlence değil de görev olarak görürse, çocuk günlük yazmaktan zevk almayacaktır.  Hatta her gün yazmasına da gerek yoktur. 

        Günlük, ara ara alınıp göz gezdirildiğinde, çocuk yaptıklarını hatırlayacak ve heyecanlanacaktır. Bu sırada onunla yapılanlar ve resimler hakkında konuşmak, hafızasını tazelemesini sağlayacak ve zihin jimnastiği yapmasına yardımcı olacaktır.

      Sizler de çocuğunuzun yaşına aldırmaksızın onunla günlük oluşturabilir, eğlenceli saatler geçirebilirsiniz. Anılarınızda, sonsuza dek sizinle kalır:)

label, , , , , , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir