Büyük-küçük kavramları bebeklerin en hızlı öğrendiği zıt kavramların arasında sanırım ipi göğüsler. Günlük yaşam dilinde en çok kullandığımız büyük-küçük sözcüklerini anlamlandırma ve pekiştirme adına çocuklarınızla basit etkinlikler gerçekleştirebilirsiniz.
Çeşitli oyuncaklar, ev eşyaları, hayvanlar, binalar, ağaçlar veya aklınıza gelebilecek herhangi bir nesne bu kavramların öğretimi için idealdir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise, öğretmek için kullanacağınız nesnelerin aynı ya da çok benzer olmaları gerektiğidir. Sadece boyutları farklı olmalıdır. Bunun nedeni ise; farklı nesnelerde büyük-küçük kavramı öğretilirken, bunun boyut değil nesne adı olarak algılanması hatasına düşmemektir.
Biz bu etkinliğimizde kumbaramızdan çıkan paraları değerlendirdik. Boyut olarak birbirlerine yakın olmaları işimizi zorlaştırdı. Ancak bunun kasıtlı bir seçim olduğunu belirtmekte yarar var. Çünkü zaten büyük-küçük kavramını öğrendik. Başka nesnelerde gösterebiliyoruz. Aradaki boyut farkını minimum tuttuk ki biraz zihin jimlastiği olsun. İyice kavramlar pekişsin.
Dil gelişimi adına yaptığımız bu faaliyette zihin gelişimini de destekledik. Sizlerde bu ve buna benzer etkinlikler gerçekleştirerek büyük-küçük kavramını bebeklerinize rahatlıkla öğretebilirsiniz. Öğretme sürecinde çocuğun bir yetişkinin gözetiminde olmasını sağlayın ve çok dikkatli olun. Yutulma tehlikesi vardır.