Malzemeler:
- Karton Kutu
- Renkli Kartonlar
- Yapıştırıcı
- Makas
- Çöp Şiş ya da Kürdan
- Yumurta Kolisi
Yaş:
- + 3 Yaş
Kazanımlar:
- El-Göz Koordinasyonu
- İnce Motor Becerilerin Gelişimi
- Günlük Yaşam Becerileri (Makasla Kesme)
- Yaratıcılık
- Duygusal Gelişim
80 ve 90 lı yıllarda hemen hemen her evde yapılan bu etkinlik günümüzde maalesef ki çok rağbet görmüyor. Bunun nedeni ise çok belli: Çağın gereği olarak çocukların hazır materyalleri kullanarak bina inşa etmeleri (Legolar gibi) ya da hazır yapılmış olan ev düzeneklerini satın almaları. Çocuklar artık bu tarz meşakkatli işlerle uğraşmak istemiyorlar. Ancak bunun suçlusu çocuklar değil. Onları hazıra ve kolaya alıştıran bir ebeveynleriz asıl suçlu olan. Onların hayal kurmalarına izin vermiyoruz. Onların kendi oyuncaklarını kendilerinin üretebilmelerine olanak tanımıyoruz. Hopppp satın alıp önlerine koyuveriyoruz. Oyuncak ve oyun konusunda hazıra alışan bu çocuğumuz okula başladığında da aynı hazırcılık ve kolaycılıkla yaşamına devam etmek istiyor. Hemen önüne gelsin istiyor. Çaba harcamak, yorulmak zul geliyor.
Çocukların hem el-göz koordinasyonunun hem ince motor becerilerinin hem de yaratıcılıklarının gelişmesi adına bu tür nesne oluşturma etkinliklerine ihtiyaçları var. Bazı şeyleri elde etmek için çaba harcamaları gerektiğini görmeye gereksinimleri var. Her geçen nesil biraz daha hazırcı. Biraz daha doyumsuz. Artık çocukları mutlu etmek çok zorlaştı. Bundan yakınıp kenara çekilemeyiz. Bir şeyler yapmamız gerekiyor. Onları harekete geçirmek için biraz daha sorumluluk vermemiz, üretmelerini sağlamamız ve emeğin ne anlama geldiğini göstermemiz gerekiyor.
Çocuklarınızla etkinlikler yapın. Üretin, ürettiklerinizle oynayın ve çocuğunuzun kendini önemli ve işe yarar hissetmesini sağlayın. Bu onun duygusal gelişimi için ve gelecek neslin daha yararlı olması için en önemli faktörlerden biri. Anneler, babalar, öğretmenler… Gelecek sizin elinizde. Haydi etkinliklerle onu şekillendirin…