Malzemeler:
- Ayna
Yaş:
- + 3 Ay
Kazanımlar:
- Benlik Algısı
- Duygusal Gelişim
- Kendini Tanıma
- Yansıma Kavramı
- Zihinsel Gelişim
Bebekleriniz için harika bir etkinlikle daha karşınızdayız. Aynaya bakma , bebeklerinizin kendi varlıklarını keşfetmeleri, algılarının gelişmesi, zihinlerinin aktifleşmesi, yansıma kavramını anlamaları açısından birçok fayda sağlamaktadır. Başlangıçta kendilerinin yansıması olduğunu fark etmeyerek, başka bir bebeğe baktıklarını düşünen bebekler; el-kol hareketlerinin karşılarındaki bebek tarafından taklit edildiğini gözlemledikçe yansımanın başka bir bebek değil de kendileri olduğunu anlamalarına neden olacaktır. Bu keşifte sizin yansımanızın payı da büyüktür. Yansıma da sizi gördüğünde dönüp sizin yüzünüze de bakan bebeğiniz, bir süre sonra bu durumun yansıma olduğunu kavrayacak ve kendi görüntüsünü hareket ettirmenin tadına varacaktır.
Ancak bebeğinizi ayna ile tanıştırırken dikkat etmeniz gereken bazı durumlar vardır. Öncelikle keyiflerinin yerinde olduğu bir zamanda ayna ile karşılaşmaları onların, aynada yansıyan bebeği hareket ettirmeye çalışması ile büyük bir eğlenceye dönüşecektir. Huysuz ya da hasta olduğu durumlarda karşılaşması ise korkmalarına neden olabilir. Karşısına geçirdiğiniz aynanın sağlam bir şekilde duvara tutunduğuna ve kenarlarının keskin olmamasına emin olmanız bebeğinizin olası bir kazada yaralanmasını engelleyecektir.
Yaşı ilerlemiş büyüklerimizin bazı söylemlerine de kulak tıkamanızda fayda var. Bebeklerin aynaya baktırılmaması geleneği çok eskilerde kaldı. Geçmiş gelenek ve adetlere karşı olduğum için söylemiyorum bunu. Aksine sağlam bir dayanağı olduğu sürece gelenek ve adetlere sıkı sıkıya bağlı biri olduğum bile söylenebilir. Ama bu durum çocuk eğitimi söz konusu olduğu zaman maalesef değişiyor. Çocuk eğitimi konusunda son bilimsel verilere ve içgüdülerinize güvenin yeter:) Tüm bu tedbirleri aldıktan sonra bebeğinizi güvenle ayna ile tanıştırabilirsiniz. Hadi ayna karşısına 🙂