YUMURTLAMA DÖNEMİNDE AKINTIYA KARŞI YÜZEN İNCİ KEFALLERİ

Her yıl Nisan ve Temmuz ayları arasında bir mucize gerçekleşir Van topraklarında… Doğa tüm ihtişamıyla kudretini ve servetini gösterir bizlere. Doğanın döngüsü, gücü, anaçlığı ve yaşam savaşımı bu tarihler arasında Van Gölü kıyılarında izlenebilir hale gelir.

Sizlere bu yazımda Van Gölü İnci Kefali göçünden bahsetmek istiyorum. İnci Kefali sadece Van Havzasında var olan ve Van Gölü’nde yaşayan bir balık cinsi. Tatlı su balığı özelliği gösteren bu balık, Van Gölü’nün tuzlu ve yoğun sodalı suyunda hayatta kalmayı başarıyor. Ancak üremesi için bu su elverişli değil. Bu nedenle İnci Kefalleri üreme dönemlerinde Van Gölü’nü besleyen dere ve akarsularına (özellikle de Deliçay’a) doğru yüzmeli ve yumurtalarını bu derelerin mümkün olduğunca kaynağına yakın yerlerine bırakmalılar. Yumurtaların canlı kalması ve yavruların yaşamını sürdürebilmesinin tek yolu bu. Bu inci Kefallari için hiç de kolay bir yolculuk değil.

İnci Kefallari bu yolculuk sırasında türlü tehlikelerle karşı karşıya kalmakta. Akıntının tersine yüzmek ve kayalardan, taşlardan yukarı doğru tırmanmak kolay bir iş değil. Bazı balıklar bu süreçte başarısız oluyorlar. Bu da doğanın doğal seçilim dediğimiz olgusu. Sadece güçlü olanlar sonraki nesillere genlerini taşıyabiliyor. İkinci düşmanımız martılar. Martılar bu dönemde balıkların göç yolunun etrafından ayrılmıyorlar ve kendilerine ziyafet çekiyorlar. Nedense de hiç doymuyorlar. Üçüncü ve en büyük tehlike ise insanlar ve insanların yapmış olduğu bilinçsiz avlanma. Geçmiş dönemde insanlar sadece bu göç döneminde avlanırlarmış. Çünkü bu dönem onlar için balık yakalanmanın en kolay dönemi. Dar bir geçitten göç etmeye çalışan balıkları elinizle bile yakalayabilirsiniz. Yasak olmasına rağmen bu yasak avlanmaya talep fazla. Ama bunun için kurulan dernek ve vakıflar sayesinde bu bilinçsiz avlanma oranı oldukça azalmış. Erciş belediyesi de her yıl Mayıs ayında Balık Göçü Festivali düzenleyerek halkı bilinçlendirmeyi amaçlıyor.

Eğer yolunuz Van’a ve Erciş’e düşecekse Mayıs ve Haziran aylarında düşsün. Mutlaka bu olağanüstü göçü izleyin. İnsanı hayranlıkla saatlerce izletebilecek bir güzellik bu. Biz çok sevdik ve sizlere de öneriyoruz. Aybike Esra ve Kerem Hakan bu serüvenden çok şey öğrendiler. Sizlerin çocuklarına da nasip olması dileğiyle…

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir