Malzemeler:
- Mıknatıs
- Çeşitli Maddelerden Yapılmış Nesneler
Yaş:
- + 4 Yaş
Kazanmlar:
- Dil Gelişimi
- Neden Sonuç İlişkisi Kurma
- Fen ve Doğa Etkinliği
- Bilimsel Becerilerin Gelişimi- Deney
- Gözlem Yapabilme
- Sınıflandırma
Mıknatıs bana çocukluğumdan beri çok mucizevi gelmiştir. Düşünsenize cansız bir maddenin çekim kuvveti var ve manyetik bir alan yaratıyor. Bazı maddelerle etkileşime giriyor ve kendine çekiyor. Hatta manyetik maddeleri mıknatıs haline getirebiliyor. Aybike Esra da bu duruma şahit olduğunda oldukça şaşırdı.
Demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekme özelliği gösteren cisimlere mıknatıs denir. Doğal ve yapay olmak üzere iki çeşit mıknatıs vardır.
Doğal mıknatıs: İçerisinde manyetit adı verilen demir oksit bileşiği içeren kayaç doğal mıknatıstır.
Yapay mıknatıs: Bizim kullandığımız mıknatıslar yapay mıknatıslardır.Yapay mıknatısların yapımında daha çok demir ve çelikten yararlanılır.
Mıknatısın kuzeyi gösteren ucu N ve güneyi gösteren ucu S ile gösterilir. Her mıknatısın çevresinde manyetik alanı vardır.
Bir maddenin mıknatıslık özelliği kazanabilmesi için manyetik madde olması gerekir. Demir, nikel, kobalt gibi mıknatıs yapımında kullanılan maddelere manyetik madde denir. Sıradan bir manyetik maddede her biri mıknatıs gibi davranan milyonlarca minik bölgecikler düzensiz bir şekilde bulunur. Bölgeciklerin birbirlerinin manyetik etkisini yok etmelerinden dolayı madde mıknatıslık özelliği göstermez. Manyetik madde, bir mıknatısın manyetik alanına girdiğinde bölgecikler düzenli hale gelir. Böylece madde mıknatıslanır.
Biz de mıknatısı biraz daha yakından tanımak amacı ile bir deney gerçekleştirmeye karar verdik. Mıknatısa yapışan ve yapışmayan nesneleri öğrenmek için tek tek tüm nesneleri denedik. Hangi maddelerin yapıştığını keşfettik. Maddeleri demir, nikel, kobalt diye ayırmadık elbette. Sadece demir demeyi tercih ettik. Okul öncesi dönem için bu yeterli bir bilgi.
Bu etkinlikteki amacımız; doğada bulunan manyetik maddeleri fark etmek, bunların çekim kuvvetlerini gözlemlemek, hangi maddelerin mıknatıslanma özelliği olduğunu ayırt etmek, nesnelerin farklı maddelerden yapıldığını bilmek, deney ve gözlem becerisini geliştirmekti. Sonuç oldukça başarılıydı. Sizlere de öneririm.