ÇOCUKLARDA DİŞ FIRÇALAMA VE FLOR KULLANIMI

      Diş çürükleri, çocukluk çağının sık görülen ve önlenebilir bir kronik hastalığıdır. Diş çürüğü, asit üreten bakterinin diş minesini eritmesi sonucu ortaya çıkan enfeksiyöz bir durumdur, önlenemezse diş ve diş köküne dek ilerleyerek, ağrı, diş kaybı ve hatta abse veya selülit gibi yaygın durumlara neden olur.

      12-19 yaş arası çocukların % 59’un da en az bir tane diş çürüğü saptanır. Çoğu çocuğun erken dönemde diş bakımı olmaması nedeniyle, daha erken yaşlarda da görülme sıklığı giderek artmaktadır.

     İlk dişler çıkmaya başladığı andan itibaren asit üreten bakterilerce kolonize olur, bu bakteriler diyetle alınan karbonhidratı parçalayarak asit oluşturur, asit diş minesini etkiler ve zaman içerisinde diş minesi eriyerek çürük oluşur. Düzenli diş bakımı, iyi bir ağız hijyeni, karbonhidrat tüketiminin sınırlanması ve dişlerin flore maruz bırakılması diş minesinin harabiyetini engelleyecektir.

      Bu aşamada flor kullanımı koruyucu etki yaratmakta, ancak aynı zamanda bazı riskler içermektedir. Konu ile ilgili bilimsel makalemiz aşağıdaki linktedir.

      Çocuklarda Flor Kullanımının Yarar ve Zararlarının Değerlendirilmesi

 

 

label, , , , , , , , , , , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir