BAY KA BUK VE EJDER

       Bazı kitapları çok severim. Bu kitaplar; genellikle vermek istediği mesajı çocuğun gözüne sokarcasına bangır bangır söylemek yerine, onu usulca zihne yerleştiren kitaplardır. Herkes bilir ki çocuğa bir şey yapmasını ya da yapmamasını direkt söylemek emirden öteye geçmez. Bu, çocukta ya itaat davranışına ya da isyan davranışına neden olur. Oysa ki yapılması gereken bir şeyi usulca ona kabullendirmek, ona yapılabilecek en uygun yaklaşım olacaktır. Bu iş ise hiç kolay değildir.

     Hikaye ve masallar, uygun davranışları benimsetme konusunda ebeveynlerin en büyük yardımcılarıdır. Ancak seçilen kitaplar çok önemlidir. Direkt bir biçimde bir davranışın doğruluğu ya da yanlışlığını vurgulamak çocuğun tepkisel bir biçimde kitabı reddetmesine yol açabilir. Verilecek mesajın hikayenin içerisinde eritilmesi gerekir. Ayrıca çocuğun, kitaptaki karakterle kendini özdeşleştirmesi çok önemlidir. Bu gerçekleştiği zaman, karakterdeki değişimle birlikte çocukta da değişim oluşacaktır.

       Zeynep Sevde bu işi layıkıyla yapan yazarlardan biri. Bay Ka Buk ve Ejder kitabını okuduğunuzda, vermek istediği mesajı hiçbir yerde cümle halinde görmüyorsunuz. Ama o enerji ile doluyorsunuz. Minik Ejder ve Bay Ka arasındaki bağı görüyor ve bir şeyler yapma ihtiyacı hissediyorsunuz. Ejderin evinden dışarı çıkması ile siz de derin bir nefes alıyorsunuz. Tüm bunları çocuğunuzda hissediyor. Sonrasında ne mi oluyor? Dışarıda da bir hayat olduğunu fark ediyor. Aile ile sarmalanmış kabuğundan kafasını dışarı çıkarıyor. Usul usul diğerlerine doğru adım atıyor. Utangaçlığını ve çekingenliğini yenmeye başlıyor. Kendini keşfediyor. Onun gelişimini ve büyümesini sağlayan, bu aşamada onu koruyan kabuğun içine artık sığamadığını fark ediyor. Hayal kurmanın ne demek olduğunu öğreniyor.

     Evet, tüm bunları bu kitaptaki sevimli ejder ile birlikte sizin çocuğunuz gerçekleştiriyor. Biz aileler bazı şeyleri eleştirerek ya da direktifler vererek halletmeye çalışıyoruz. İşe yaramadığı zaman da öfkeleniyoruz. Ama bazı kitaplar ve yazarlar bu işi bizim yerimize üstlenebiliyorlar. İyi iş çıkarıyorlar ve sonuca ulaşıyorlar. Eğer dışarıya açılamayan, utangaç ya da çekingen bir çocuğunuz varsa; bu kitabı onunla birlikte okumanızı tavsiye ederim. Bir şeylerin değiştiğini fark edeceksiniz.

     Kitap hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Dışarıdaki yaşamı doyasıya keşfetmek dileğiyle…

label, , , , , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir