Yerel saat kavramı, çoğu çocuğun korkulu rüyasıdır. Her ne kadar ben coğrafya dersini çok sevdiğim için bu konuda sıkıntı çekmemiş olsam da, bir çok arkadaşımın yerel saat hesaplama konusunda sıkıntı yaşadığına tanık oldum. İnsanlık tarafından uydurulan bir kavramın, mantıksal çerçeveye konularak anlaşılması ve buna göre işlem yapılması tabii ki çok da kolay olmayacaktır. Bu nedenle çocukları suçlamak oldukça yersizdir. Ancak çocuğun yerel saat konusunu anlaması için, onu mantığına oturtması ve yorumlaması gerekir. Neden yerel saatin oluştuğunu bilmek ve nerede ne olduğunu kavramak, gelecekte coğrafya dersi için kurtarıcı rol oynayacaktır.
Okul öncesi dönem çocuklarına elbette yerel saat tanımı yapmayacak ve hesaplattırmaya çalışmayacaksınız. Yapmamalısınız da. Ama çocuğun, dünyanın farklı yerlerinde farklı saat diliminin yaşandığını bilmesi önemli. Yaşadığı dünyayı tanıması için önemli. Gelecekte bu saat farklılıklarını anlaması için önemli.
Daha önce yaptığımız bir etkinlikte gece gündüz kavramını öğrenmiş; dünyanın yarısı gündüzü yaşarken, diğer yarısının geceyi yaşadığını anlatmıştık. Etkinliğe buradan ulaşabilirsiniz. Bu Aybike Esra’da kalıcı bir yer edinmiş olacak ki, akşamları eve dönüş yolunda ve sabahları okul yolunda bana sürekli şu sorular sordu: “Şuan sabah mı oluyor?” “Güneş bizim ülkemize mi doğuyor?” “Peki şuan nerede gece?” “Antarktika’da da gündüz mü?” “Şuan uyuyanlar var mı?” “Bize şimdi akşam mı oluyor?” “Peki güneş şuan hangi ülkeye gidiyor?” . Hemen her gün bu sorulara maruz kalıyordum. En sonunda bu kitabı keşfettim ve görsel olarak ülkelerin ne yaşadığını anlatma fırsatı bulabildim. Bu kitap, tam da Aybike Esra’nın bana sorduğu sorulara cevaben yazılmış. Yerel saatlerin farklılığı ve ülkelerde kimin o saatte ne yaptığı ile ilgili çok güzel bilgiler veriyor. Resimler de çok bilgilendirici. Ülkelerde yaşayan insanların fiziksel görünümleri, yaşam tarzları, yaşadıkları bölgelerin görünümleri ve dünyadaki yeri konusunda görsel veriler sunuyor. Okul öncesi döneme yerel saat kavramı ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi.
Tübitak yayınlarından çıkan Sen Uyurken kitabı sayesinde çocuklar yerel saatin mantığını öğrenecek ve gelecekteki coğrafya derslerinde sıkıntı çekmeyecekler. Garanti ederim. Saat kavramını ve yerel saatin farklılıklarını çok güzel bir şekilde anlatan bu kitabı kesinlikle tavsiye ediyorum. Ayrıntılı bilgi ve satın alım için buraya tıklayabilirsiniz. İyi okumalar dileriz…
Başarılar
Teşekkürler…