Çocukken yapmayı en çok sevdiğim şeylerden biri; defterimin uç kısmına aynı figürün değişik hallerini çizerek, sayfaları çevirmek ve oluşan hareketi izlemekti. Aslına bakılırsa kameranın işlevini özetleyen bu ilkel yöntem, beceri isteyen bir uğraştı.
Çizilen figürü, bir sonraki sayfada çok az bir farkla çizmek gerekiyordu. Ayrıca, yaptırmak istediğimiz hareketi de saniyesi saniyesine hesaplayarak, belli bir plan dahilinde çizmek gerekiyordu. Sonrasına sayfaları hızlıca çevirmeye kalıyordu.
Meraklı Minik dergisinin ekinde olan başparmak Sineması etkinliği bu ilkel kamera sistemini bana tekrar yaşatan bir etkinlik oldu. Çocuklarımın bu tecrübeyi deneyimlemesi de ayrıca mutlu etti beni. Bildiğiniz gibi kamera aslında hızlı bir fotoğraf makinesidir. Saniyede yirmi dört kare fotoğraf çeker. Sonrasında fotoğraflar saniyede 24 tanesini göreceğimiz şekilde hızlıca gösterilir. Bir bu hızlı geçişi hareket olarak algılarız. 25. kare konusuna hiç girmeyeceğim çünkü asabımı bozuyor.
Bu ekteki etkinlikte, belirli bir sırada bir balerinin dans figürleri yer alıyor. 33 resim belli bir sırada diziliyor ve başparmağımız yardımı ile hızla hareket ettiriliyor. Böylece balerinimiz bale gösterisini sergiliyor. küçük kaslar da epey çalışıyor.
Denemenizi öneririm. Hatta çocuklarınızın yaşı biraz büyükse bizzat çizdirip uygulatın. Hoş bir hatıra olarak hafızasına kazınacaktır. Keyifli oyunlar dilerim…