SOBADA PİŞEN SICACIK KÖY EKMEKLERİ

      Günümüz çocukları maalesef gerçek hayattan soyutlanmış bir şekilde, sanal bir dünyada yaşıyorlar. Hayatla tek bağı aileleri ve ekran olan bu çocuklar, günlük hayatın çoğu basit bilgisinden bile bihaberler. Hayvanları tanımıyorlar, bir bitki nasıl yetişir bilmiyorlar, bir yiyecek nasıl yapılır haberleri yok. Dört duvar arasında, ellerinde tabletlerle ya da TV karşısında pasif bir hayat sürüyorlar. Özellikle de şehir çocukları.

       Bu yazıda herhangi bir etkinlik yok. Sadece farkındalık kazanma var. Şehirde yaşayan 5 yaş ve altı 100 çocuğa ekmek nasıl yapılır diye bir soru sorsanız doksan tanesinden doğru cevap alamazsınız. Bu acı bir istatistik. Çocuklar her gün sofralarına konan ekmeğin neden ve nasıl yapıldığını bile bilmiyorlar. Ama hangi çizgi filmin hangi karakterinin ne sihir yaptığını, ne tür silahlarla ne gibi düşmanların yok edildiğini sorduğumuzda cevap verebiliyorlar. Çocuklar sanal dünyada o kadar çok yaşıyorlar ki, akıl yürütme, mantıksal çıkarım yapma gibi hayati becerileri geliştiremiyorlar. 

       Ebeveynlerden ricam çocukları mümkün olduğunca gerçek hayata maruz bırakmanız. Gezdirin, keşfettirin, denettirin, anlatın, gösterin. Bilsinler, ne kadar çok şeye maruz kalırlarsa o kadar yeni şeyler için de mantık yürütebilirler. Onların buna ihtiyacı var.

       Bu videoda çocukların babaanneleri, onlara köy evinde ekmek pişirdi. Her aşamasını izlediler, denediler, sobada pişerken ki kokusunu içlerine çektiler ve afiyetle yediler. Bu, ulaşılması zor bir bilgi edinimi değil. Kendinize ait bir köyünüz olmayabilir. Ama bulunduğunuz şehirde bir çok köy var. Yazın ufak bir tura çıkıp köy hayatını keşfedebilirsiniz. Yurdum insanı çok misafirperver. Sizi en iyi şekilde ağırlarlar emin olun. 

      Yapmanız gereken tek şey çocuklarınıza zaman ayırmak. Çok geç olmadan…

label, ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir