Geleneksel sokak oyunlarına olan sevgim hep var olmuştur. Her ne kadar artık bilgisayar oyunları onların yerini almış olsa da bana göre unutturulmaması gereken, çocukların içine dahil edilmesi gereken aktivitelerdir sokak oyunları. Birdirbir, körebe, yakartop, dokuz taş vb. birçok oyun özellikle büyük şehirlerde unutulmaya yüz tutmuş durumda. Nasıl olmasın? Sokak oyunlarının oynanması için öncelikle oynanabilecek sokaklar olması gerekiyor. Özellikle İstanbul gibi bir şehirde çocuklarınızı sokağa gönül rahatlığı ile salabiliyor musunuz? Ya da sürekli arabaların geçmediği ya da park etmediği bir sokak gösterebilir misiniz bana? Ben henüz bulamadım öyle bir sokak. Biz de bu oyunları mümkün olduğunca parkta veya evde oynamaya çalışıyoruz. Ayrıca bu oyunlar kuşaktan kuşağa aktırılarak öğrenilen oyunlar. Çocukların bir üst yaş grubu ile ilişkisi olmasını gerektiriyor ama maalesef ki bu da sağlanamıyor. Okullar desek ayrı bir handikap. Teneffüsler 10 dakika. 5. Kattan çocuk aşağı inene kadar ders zili çalıyor. Doğal olarak okul ortamında da oyun yok.
Bugün kızım saklambaç oynamak istedi biz de oynadık. Alanı biraz daha genişletmek lazım. Benim saklanma alternatiflerim çok kısıtlı kaldı 🙂 Yine de çok eğlendik.
Saklambacın faydalarına gelirsek; öncelikle çocuklarda sorun çözme becerisine önemli katkı sağlıyor. Saklanmak için seçtiği yer hem ebenin kolay bulamayacağı, hem sayma süresinde koşup saklanabileceği mesafede olması, hem ebeyi gözlemleyebilecek bir konuma sahip olması, hem kurallara uygun alanın içerisinde bulunması, hem de sığabileceği bir yer olması gereklidir. Ve çocuk bunu saniyeler içerisinde hesaplar ve uygulamaya geçer. Yakalandığında neden yakalandığı konusunda analizde bulunur ve bir daha ki sefere aynı hataları yapmamaya özen gösterir. Bu da gerçek hayattaki problem çözme becerisinin özüdür aslına bakarsanız. Diğer bir yararı da elbette ki fiziksel gelişimdir. Hızlı, çevik ve dikkatli olmak zorundadır. Gerekli zamanlarda tırmanmalı, sürünmeli, eğilmelidir. Tüm bu hareketler kaba motor becerilerin gelişim için altın değerindedir. Saklambaç ayrıca grupla oynanan bir oyundur. Bu durum sosyal gelişimi destekler ve çocuğun diğer çocuklarla olan iletişimini kuvvetlendirir.
Sizlerde imkanlar dahilinde çocuklarınıza bu güzel oyunu tanıtın ve oynamasını sağlayın. Sevgiler…