KONULARINA GÖRE KİTAP YERLEŞTİRME

       Meraklı Minik dergisinin belki de en sevdiğim diye tabir edebileceğim etkinliğini paylaşmak istedim bugünkü yazımda sizlerle. Meraklı Minik dergisini genel olarak sevdiğimi ve çocuklarıma düzenli olarak aldığım tek derginin bu dergi olduğunu daha önce belirtmiştim sizlere. Tübitak yayınlarından çıkan bu dergi okul öncesi dönem için oldukça iyi tasarlanmış bir kaynak. İçerisinde reklam bulundurmayan da tek kaynak diyebilirim. 

     Dergilerin sayfa içeriğinin yarısının, dergiyi çıkaran tv kanalının reklamını yapması ya da içeriğindeki katkı maddeleriyle çocukları zehirleyen ürünlerin reklamlarının yapılmasını doğru bulmuyorum bir dergi için. Tercih etmem için çok neden var anlayacağınız.

      Videodaki etkinlik, eski sayılardan birinde bulunmaktaydı. Videoyu çekmişim ama yazısını yazmak bu güne kısmet oldu. Bu etkinliği neden sevdiğimi söylemeden önce isterseniz kısaca anlatayım etkinlikte neler yapıldığını. Duvarda çeşitli kitap rafları var. Her kitap rafı farklı bir türde kitapların konulduğu raflar. Yani bu obsesif arkadaşımız kitapları türlerine göre ayırarak raflara diziyor 🙂 (Oysa ki ben boyutlarına göre dizerim, hiç obsesif değilimdir). Raflarda üçer kitap zaten bulunmakta. Birer kitap ise sticker şeklinde doğru yere yapıştırılmayı bekliyor. Çocuktan istenilen şu: Raflardaki kitapları incele. Hangi tür kitapların o rafta olduğunu anla. Aynı tür kitabın stickerını o kitapların yanına yapıştır. Kolay görünüyor değil mi?

      Aslında o kadar kolay bir işlem değil. Mevzu bahis olan okul öncesi çocuklar. Çocuk rafa bakacak. O kitapların türünü üzerindeki resimlere göre tahmin etmeye çalışacak. Elindeki stickerlardan aynı türde olanı tahmin edip (eşleştirip) boşluğa yapıştıracak. Zihinsel gelişimi geliştirmek için inanılmaz faydalı bir etkinlik. Hem gruplama, hem analiz etme, hem eşleştirme hem de ayrıştırma becerilerini aynı ayna yapmak zorunda çocuk. Bir de buna sticker yapıştırma olarak el-göz koordinasyonu ve ince motor becerilerin gelişimi giriyor. 

        Geçmiş sayıyı bulabilirseniz alın yapın, bulamazsanız mevcut kitaplarınızla yapmaya çalışın. O da olmazsa kendiniz çizin, kesin, yapıştırın. Ama bu tür etkinlikleri çocuklarınızla lütfen yapın. Gelecek nesil analiz becerisi yüksek, inisiyatif alabilen, yaratıcı bir nesil olacak. Ezberleyen ve bunu olduğu gibi aktaran değil. Bunun alt yapılarını şimdiden oluşturmak gerekiyor. Sevgiler…

label, ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir