Malzemeler:
- Kağıt Rulolar
- Raf
Yaş:
- +18 Ay
Kazanımlar:
- Günlük Yaşam Becerisi
- El-Göz Koordinasyonu
- Sorumluluk
- Sıralama
- Sayma Becerisi
- Dikkat
- Aidiyet Hissi
- Bağımsızlık
- Sosyal Gelişim
Çocuklar İçin mutfaktaki çekmeceleri açıp kapatmak, mandalların tadına bakmak, Masanın tozunu almak, evi süpürmeye çalışmak, sürahiden bardağa su dökmek, kaşık çatalla oynamak eğlenceli deneylerdir. Kısacası günlük hayatımızda bizim için son derece basit şeyler çocuklar için bu dünyada tamamlamaları gereken ilk keşiflerdir. Montessori sisteminde günlük yaşam becerileri adı altındaki etkinlikler çocuklar için son derece ilgi çekici ve aynı zamanda ileri yaşlardaki fiziksel ve zihinsel faaliyetlerinin temelini oluşturacak çalışmalarla doludur.
Günlük işlere çocuğu dahil etmenin amacı, çocuğa hareketlerinin uyumunu kontrol etmeyi kazandırmak, çocuğun bağımsızlığını kazanmasına ve çevresindeki sosyal ortama adapte olmasına yardımcı olmaktır.. Günlük yaşam egzersizleri, aynı zamanda çocuğun zeka ve konsantrasyonunun gelişmesini amaçlar, böylece çocuğa düzgün bir şekilde düşünme yeteneğini kazandırmayı hedefler.
Biz bugünkü etkinliğimizde rafa rulo yerleştirmeyi tercih ettik. Benim yapmaya başladığım işi Aybike Esra üstlenmek istedi ve ben de memnuniyetle kabul ettim:) Bu etkinlik onun ev işlerindeki sorumluluk bilincinin artmasında da oldukça işe yaradı. Bir de ruloları dizerken sayma çalışması yaptık. Kaç tane rulo koyduğumuzu öğrendik. Görevi sonlandırdığında ise kendinden emin bir şekilde “Yapabileceğim başka birşey var mı?” diye sordu. Bu sanırım bir annenin duyacağı en güzel cümlelerden biri:)
Çocuklarımıza ev işlerinde sorumluluk vermemiz onların gelişimi açısından hayati önem taşımaktadı
r. Evet belki sizden çok daha yavaş yapacaktır ama unutmayın onun hayat koşuşturmacasında sizin kadar acelesi yok. Bırakın yaptığı işin tadını çıkarsın yavaş yavaş yapsın. Siz de o sırada yapmanız gereken farklı bir işi yapabilirsiniz. Hem sizin hem de onun için kazanç sağlayacak bir etkinliğe başlamak için neyi bekliyorsunuz?