İNEK SÜTÜ ALERJİSİ

inek sütü alerjisi

      Bebeğiniz sürekli ağlıyor, kilo alamıyor ve gaz sancısını dindiremiyor musunuz? Emziren bir anne olarak bu sancılı günlerin neler yedikten sonra olduğuna hiç baktınız mı?

SÜT ALERJİSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

      Emziren annelerin bebekleri anne sütü ile aldığı bazı proteinlere karşı alerji gösterebilir. Burada anne sütüne değil , annenin yediği inek sütü ve süt ürünleri ile anne sütüne geçen proteinlere karşı alerji oluşmaktadır. Bu durum tüm süt veren hayvanların sütüne karşı olan hassasiyet laktoz intoleransı ile karıştırılmamalıdır. Bebek, alerjisi olan besinleri kendisi yemesi ya da anne sütünden direk geçişi ile belirtileri göstermeye başlar. Bebeklik döneminde en çok görülen alerji süt alerjisidir. İlk aylarda aşırı ağlama, gaz sancısı, beslenme sonrası kusma, kilo artış hızının azlığı, dışkıda mukus bulunması ya da kabızlık, ciltte kızarıklık, geçmeyen öksürük, burun tıkanıklığı alerjinin belirtilerinden olabilir. Bu belirtilerden biri var ise bir kaç gün süt diyeti uygulayarak deneme yapabilirsiniz. Peki neden özellikle inek sütü?          İnek sütünde alerjik reaksiyona sebep olabilecek 25 adetten fazla farklı protein vardır. Bazıları bu proteinden sadece birine tepki gösterirken bazıları bir çoğuna tepki gösterir. Alerjiyi oluşturan süt proteinlerinin başlıca kazein ve laktalbumin, laktaglobulin olduğu düşünülmektedir.

anemi

SÜT ALERJİSİ TEDAVİSİ NEDİR?

      Tüm hayvanların süt ve sütten yapılmış tüm ürünleri için geçerli olan bu alerji türünde yenilen besinlere çok dikkat edilmeli, emziren anne kendisi direkt diyeti uygulamalıdır. Süt ve peynir altı suyu içeren herhangi bir gıdayı tüketmemelidir. Diyeti doğru bir şekilde uyguladığınızda kimi çocukta 1,5 yaşında kiminde ise en geç 3 yaşında reaksiyonlar kaybolmaktadır. Özel bir tedaviye ihtiyaç yoktur. İnek sütü alerjisi olan bebeklerde ek gıdalara mümkün olduğunca geç başlanır. Mama ile beslenen bebeklerde ise inek sütü içermeyen mamalar tercih edilmelidir.

     Günümüzde gittikçe artan sıklıkta görülen besin alerjilerinin tespiti anne tarafından düşünülebilir olmalıdır. Alerjik belirtiler veren bebeğinizi doktor kontrolü altında tutarak ve siz sıkı bir diyet ile bu süreci atlatabilirsiniz.

 

Kaydet

label, , , , , , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir