BALON BASINÇ DENEYİ

Malzemeler:

  • Balon
  • Kavanoz
  • Kibrit
Yaş:
  • + 4 Yaş
Kazanımlar:
  • Deney ve Gözlem Becerisi
  • Neden-Sonuç İlişkisi Kurma
  • Bilimsel Beceriler
  • Kavram Bilgisi (Dil Gelişimi)

    Çocuklar dünyayı tanımak üzere programlanmışlardır. Çevrelerindeki her şey onların dikkatini çeker. Anlamaya ve tanımaya çalışırlar. Sonrasında ise parça parça öğrendikleri bilgileri birleştirmeyi ve bağlantı kurmayı öğrenirler. Bu nedenledir ki çocukları çok uyaranla karşı karşıya bırakmanın önemi sürekli vurgulanmaktadır.

     Okul öncesi ve ilkokul dönemindeki çocuklar deneylere bayılırlar. Bu nedenle okullarda bilgilerin pekişmesi adına deneyler ve incelemeler yapılır. Bilgi çocukların deneyimlemesi ile daha kalıcı hale gelir. Ancak deneyleri sadece okul ortamı ile sınırlı tutmamak gerekir. Evde de çocuklarla birlikte yapılabilecek sayısız basit deney bulunmaktadır. Aileleri gözetiminde yapılan bu deneylerle, çocuğun bakış açısı geliştirilebilir ve bilimsel becerilere olan ilgisi artırılabilir.

     Deneyler yaşa göre anlatılmalı ve çocuğa bizzat uygulatılmalıdır. Küçük yaşta bir çocuğa soyut ve karmaşık bir anlatımın tercih edilmesi, merak duygusuna ve dünyayı anlamlandırmasına ket vurabilir. Basit, anlaşılır ve somut örneklerle desteklenen deneyler her zaman işe yarar.

     Bugün bir deney gerçekleştirdik. Öncelikle balonu kavanoza sokmayı denedik ama başaramadık. Kavanoz içerisindeki basınç değerini sıcaklıkla birlikte değiştirip tekrar denedik. Bu kez balon kavanozun içerisine hafifçe girdi ve kavanozu kaldırdı. Çocuklar her iki durumu da deneyerek tecrübe ettiler. Ardından bu sonucun neden oluştuğu konusunda konuştuk. Çocuklar çok zevk aldılar ve kelime hazinelerine yeni sözcükler eklediler. Neden-sonuç arasında bağ kurmaya çalıştılar. Bir süre sonra bu durumu, benzer durumlara da genellemeyi öğrenecekler. Keyifli deneyler diliyoruz 🙂

label, , , , , , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

2 Comments

  1. Sahin 9 Mart 2018 Reply
    • Vildan Aslan 9 Mart 2018 Reply

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir