UYURGEZERLİK

      Genellikle çocukluk dönemi uyku bozukluğu olan uyurgezerlik, sıklıkla 4-8 yaş arasında ortaya çıkar ve en geç 15 yaşa kadar tamamen kaybolur. Erkek çocuklarda daha fazla görülür. Bazı çalışmalarda aileden, anne veya babadan çok derin uyuduklarına ilişkin bilgi alınabilir. Uyurgezerlik bir hastalık değildir. Uyku başladıktan sonraki ilk saatler içinde yani uykunun ilk evresinde ortaya çıkan uyanma sorunudur. Rüya görülmeyen derin bir uykudan uyanma problemidir. Yani uyanma istenmekte, ancak başarılamamaktadır.

uyurgezer

DİKKAT, KAZA İLE SONUÇLANABİLİR!

      Çocuk yatağından kalkar, anlamsız hareketler, tekrarlayıcı hareketler yapar, dolaşmaya başlar. Gözler sabit bakar, konuşmalara cevap vermez, engelleri aşarak dolaşmaya devam eder. Yatağına geri döner. Ancak kaza ile de sonuçlanabilir. Gerçek uyanmadan sonra yaşadıklarını kesinlikle hatırlamaz. Genellikle 5-15 dk. sürer. Çok sık yaşanması, ergenlikte devamı durumunda araştırmalar yapılmalıdır. Örneğin uyku epilepsileri ve psikolojik stres faktörleri incelenmelidir.

uyurgezer

UYURGEZER ÇOCUKLAR İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER

      Çocuğun yattığı ve dolaştığı alanlarda tehlikeli olabilecek objeleri kaldırmak, kapı-pencereleri kapamak kilitlemek gerekir. Çocuğunuzu uyurgezer durumda gördüğünüzde sakin davranmalı, yüksek sesle uyarmak, bağırmak ya da sarsmak gibi hareketlerden kesinlikle kaçınmalısınız. Uyandırmamalı ve yavaşça yatağına götürmelisiniz. Tedavi kararı verildiyse; psikolojik stres faktörlerini belirlemeye çalışmak ve bu konuda destek vermek, çok sık tekrarlaması durumunda mutlaka uykunun elektrofizyolojik değerlendirmelerini yaptırmak gereklidir. Gerekirse ilaç tedavisi de önerilebilir.

Kaynak: www.hurriyetaile.com

Kaydet

label, , , , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir