Genellikle çocukluk dönemi uyku bozukluğu olan uyurgezerlik, sıklıkla 4-8 yaş arasında ortaya çıkar ve en geç 15 yaşa kadar tamamen kaybolur. Erkek çocuklarda daha fazla görülür. Bazı çalışmalarda aileden, anne veya babadan çok derin uyuduklarına ilişkin bilgi alınabilir. Uyurgezerlik bir hastalık değildir. Uyku başladıktan sonraki ilk saatler içinde yani uykunun ilk evresinde ortaya çıkan uyanma sorunudur. Rüya görülmeyen derin bir uykudan uyanma problemidir. Yani uyanma istenmekte, ancak başarılamamaktadır.
DİKKAT, KAZA İLE SONUÇLANABİLİR!
Çocuk yatağından kalkar, anlamsız hareketler, tekrarlayıcı hareketler yapar, dolaşmaya başlar. Gözler sabit bakar, konuşmalara cevap vermez, engelleri aşarak dolaşmaya devam eder. Yatağına geri döner. Ancak kaza ile de sonuçlanabilir. Gerçek uyanmadan sonra yaşadıklarını kesinlikle hatırlamaz. Genellikle 5-15 dk. sürer. Çok sık yaşanması, ergenlikte devamı durumunda araştırmalar yapılmalıdır. Örneğin uyku epilepsileri ve psikolojik stres faktörleri incelenmelidir.
UYURGEZER ÇOCUKLAR İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER
Çocuğun yattığı ve dolaştığı alanlarda tehlikeli olabilecek objeleri kaldırmak, kapı-pencereleri kapamak kilitlemek gerekir. Çocuğunuzu uyurgezer durumda gördüğünüzde sakin davranmalı, yüksek sesle uyarmak, bağırmak ya da sarsmak gibi hareketlerden kesinlikle kaçınmalısınız. Uyandırmamalı ve yavaşça yatağına götürmelisiniz. Tedavi kararı verildiyse; psikolojik stres faktörlerini belirlemeye çalışmak ve bu konuda destek vermek, çok sık tekrarlaması durumunda mutlaka uykunun elektrofizyolojik değerlendirmelerini yaptırmak gereklidir. Gerekirse ilaç tedavisi de önerilebilir.
Kaynak: www.hurriyetaile.com