RENKLİ BONİBONLARDAN GÖKKUŞAĞI YAPIMI / BONİBON DENEYİ

Malzemeler:

  • Renkli Bonibonlar
  • Sıcak Su
  • Yassı Tabak
Yaş:
  • + 2 Yaş
Kazanımlar:
  • Neden-Sonuç İlişkisi Kurma
  • Renk Bilgisi
  • Renk Karışım Deneyi
  • Fen ve Doğa

      Bugünkü etkinliğimiz oldukça renkli. Aslına bakarsanız bu etkinliği yapıp yapmama konusunda epey tereddüt yaşadım. Çünkü çocuklara hazır bir gıda yedirmiyorum. Bonibonun ne olduğunu bilmiyorlar ve eğer öğrenecek olurlarsa bundan kurtuluşum olmaz. Kendi çocukluğumdan biliyorum. Bonibon benim en sevdiğim şekerlemeydi. Yavaş yavaş tadını çıkara çıkara yerdim. Bonibonla çeşitli deneylerde yapardım. Dışını kemirip, içini erimeden muhafaza etme; ağzımda kendi kendine erimesini beklerken kaç dakika geçeceği; hangi renk bonibonun daha lezzetli olduğu ( Hepsinin tadı aynı, boya işte ama bana kahverengi olanlar daha çok çikolatalı gibi gelirdi ve ilk onları yerdim) gibi… Bir de kapaklarındaki harflerle yazı yazma vardı. Hiçbir zaman o harfleri toplayıp adımı yazamadım. Tamamen para tuzağı 🙂 Velhasıl kelam bu zevkleri çocuklarımın yaşamasını engelleyecek kadar gaddarım. Ama içeriğindeki katkı maddelerini düşündükçe vicdan azabım hafifliyor. Ne kadar geç o kadar iyi.

     Neyse ki korkulan olmadı ve çocuklar yenilecek bir şey olmadığını düşünerek benden istemediler. Bunda, onlara “sihirli taş” dememin etkisi var olmuş olabilir. Ama işe yaradı. Hem sihirli idiler hem yenmemeleri gerekiyordu.

      Etkinliğimize geçecek olursak; Renkli bonibonları yuvarlak olacak biçimde yassı bir tabağa  dizdik. Tabağa sıcak su döktük ve izledik. Bonibonların renkleri eridi ve  gökkuşağı oluşturdu. Sonra renkler birbirine karışmaya başladı ve yeni renkler oluşturdular. En sonunda hepsi karıştı ve korkunç bir renk ortaya çıktı. Çocuklar sihirmiş gibi büyülenerek izlediler. Bu yüz ifadesi bile bu etkinliği yapmak için yeterli bir sebep.

      Bu etkinlikle sıcak suyun renkleri yumuşatmada ve suya karıştırmadaki etkisini gördük. Sıcak s ile renkler daha çabuk karışıyordu. Soğuk suda bu manzara ortaya çıkmadı. Ayrıca renkleri tekrar ettik ve renk karışımlarını gözlemleyip, yorumladık. Son olarak gökkuşağından bahsettik ve hangi renklerin gökkuşağında olduğunu konuştuk. Çok verimli bir etkinlik oldu. Tekrar yapmak istediler ama apar topar kaldırdım malzemeleri. Çünkü biraz daha bekleseydi, alt kısımdaki çikolatayı fark edeceklerdi ve taşın içinde çikolata olmayacağı için ikna edemeyecektim. Dediğim gibi kazasız belasız bir deney sürecimiz daha sona erdi. Bir daha ki etkinliğimizde görüşünceye de hoşça kalın (Yani yarına kadar)…

label, , , , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir