KÜÇÜK ÇOCUKLA TAŞINMA REHBERİ

   Malumunuz tayin dönemindeyiz. Şu sıralar neredeyse her sokakta bir taşınma telaşesi var. Bu telaşelerden biri de bizim evde gerçekleşiyor. İşte bu yüzden bu yazıyı sizlerle paylaşma gereği duydum. 

    Taşınma başlı başına zor bir iş. Hem psikolojik hazırlık gerektiren, hem üstün bir organizasyon isteyen hem de bitmek bilmeyen bir fiziksel enerjiye ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde taşınan herkese kolaylıklar diliyorum. Ancak bir faktör var ki; yukarıdaki tüm maddeleri alt edebilecek düzeyde: ÇOCUK. Eğer evinizde küçük bir çocuğunuz varsa, mümkünse taşınmayın. Taşınmak zorundaysanız da bize kulak verin. 

çocukla taşınma rehberi

     Benim evde bir değil iki adet hareketli mi hareketli, atarlı mı atarlı küçük çocuk var. Sitemizi takip ediyorsanız zaten onlarla tanışma fırsatı bulmuşsunuzdur. İşte bu çocuklarla taşınmak çok çok daha zor. Bizzat deneyimledim ve gördüm. Ancak olaya hep negatif taraftan bakmamak lazım. Size vereceğim birkaç ipucu ile çocukla taşınma işlemini daha kolay halledebilirsiniz. İşte o ipuçları:

  • Taşınmaya psikolojik olarak hazırlanmak, sadece yetişkinlerin ihtiyacı olan bir şey değildir. Çocuklar yeniliğe karşı hem daha ılımlı hem de alabildiğine isyankardır. En güvendikleri alanın (evlerinin) bozulması ve değişmesine karşı direnç gösterebilirler. Sığınaklarını kaybetme endişesi yaşayabilirler. Bu nedenle taşınma sürecine çocuğu psikolojik olarak hazırlamak gerekir. Çocuğunuzu karşınıza alın ve ona olabilecek her şeyi anlatın. Başlangıçta genel hatları ile bahsedin. Merak ettiği ve sorduğu konuları detaylandırın. Taşınma sürecinde neler olacağını, nereye gidileceğini, neden taşınıldığını çocuğun bilmesi biraz olsun onu rahatlatacaktır. 
  • Sadece ev değil okul da değişecekse, bu bilgiyi de çocuğunuzla paylaşmalısınız. Yeni bir okul, yeni bir öğretmen ve yeni arkadaşlar fikrine alışması gerekiyor bu minik yüreklerin. Eski okulunu ziyaret edin ve orada biraz zaman geçirmesini sağlayın. Okuluyla vedalaşması için ona fırsat vermeniz, aklının eski okulunda kalmasını engelleyecektir.
  • Çocuğu rahatlatmak önemli ama kendinizi rahatlatmak da bir o kadar gereklidir. Eğer siz gerginseniz; bu çocuğunuza da yansıyacaktır. Aile boyu gergin olacak ve patlamalar yaşayacaksınız. Bu nedenle kendinizi taşınma sürecine alıştırmanız çok önemli. 
  • Taşınma işlemi bir organizasyon işidir. Kendinize bir taşınma planı yapın. Hangi gün neleri yapmanız gerektiğini listeleyin. Listenize uyun. Sonrasında işler sıkışmasın ve gerilmeyin. Yapılacak işler konusunda iş bölümü yapın. Çevrenizde size yardım edebilecek kişiler varsa bu işlerinizi kolaylaştıracaktır. Ne kadar fazla iş bölümü, o kadar az stres demektir. Eğer benim gibi tek başınaysanız da üzülmeyin. Eğer yaptığınız programın süresini geniş tutarsanız, çok yorulmadan taşınma sürecini atlatabilirsiniz. Hiçbir şey için acele etmeyin. Her şeyi bir anda yapmaya kalkışıp da kendinizi yıpratmayın. Taşındığınız evde o koliler köşede bir ay beklese de kimse size bir şey demez. Bir gecede halledince kimsenin size “Aferin” demediği gibi. 
  • Kolilerin üzerine mutlaka içerisinde neler olduğunu ve hangi odaya gitmesi gerektiğini yazın. Yeni evde bu çok işinize yarayacak. Ne nerede idi telaşı yaşamayacaksınız.
  • Fazla, gereksiz, uzun süredir kullanmadığınız ne varsa elinizden çıkarın. Ara sıra yapılan bu temizlenme operasyonu sizin için de iyi gelecek. Taşınma arınmadır unutmayın. Bazı şeyleri geçmişte bırakmak iyidir. Gideceğiniz yerde yepyeni bir hayata başlıyorsunuz. Sırtınızda yük olan şeylerden kurtulma vakti geldi. 
  • İyi bir nakliye firması ile anlaşın. Eşyalarınızın akıbetini onlara teslim edin ve çok düşünmeyin. “Acaba ne olacak, bir zarar gelir mi?” düşüncesinin beyninizi kemirmesine izin vermeyin. Bunu, eşyalarınıza bir şey olursa düşünürsünüz. Şimdi düşünmenizin size hiçbir faydası yok. 

çocukla taşınmak

  • Yapılacaklar listeniz mutlaka olsun. Yaptıkça yanına tik atarsınız. Bu aynı zamanda psikolojik olarak da sizi rahatlatacaktır. Unuttuğunuz bir iş de kalmayacaktır. 
  • Yeni taşındığımız evin, işin ve okulun; geride bıraktığınız ev, iş ve okuldan daha iyi olmasına gayret edin (mümkünse). Bu durum sizin ve çocuğunuzun yeni hayatınıza heyecan ve mutlulukla başlamanıza vesile olacaktır. Var olan koşullardan daha kötüsüne gitmek kimseyi mutlu etmez. 
  • Yeni evde öncelikle çocuk odasını yerleştirin. Önceliğiniz bu alan olsun. Çocuklarınız odasında zaman geçirirken, diğer odaları düzenlemek daha kolay olacaktır. Çocuğunuz kendi odasına ait kolileri dolaplarına kendisi yerleştirsin. Oyuncakları yerlerine kendisi koysun. Odasının sorumluluğunu kendisi alsın. 
  • Her taşınmada aksilikler olur. Ters giden durumlar yaşanır. Bunun bilincinde olun. Bu, daha hoşgörülü ve sakin olmanızı sağlayacaktır. Siz rahat olursanız, her şey daha rayında gider. Çözüm odaklı olmaya gayret edin. 
  • Taşınma süreci tüm aile fertleri için yıpratıcıdır. Kendinize küçük molalar vermeyi ihmal etmeyin. Çıkın dışarı, bir yerlerde oturun, sevdiklerinizle buluşun. Negatif enerjinizi atın. Çocuklarınızın bir şeyler yapabilmesine, aktivitelere katılabilmesine olanak sağlayın. Aralıksız taşınmayla meşgul olmak hiç de eğlenceli değildir. Ufak bir kahve molası bile eve döndüğünüzde kolilerin arasında kendinizi daha güçlü hissetmenizi sağlayacaktır. 
  • Taşınma sürecinde çocuklarınızın rutinini bozmayın. Öğünleri aynı kalsın, uyku saatleri bozulmasın, birlikte oyunlar oynayın. Kızımın bana söylediği bir cümle bu satırları yazmama neden oldu: “Anne, ama benimle artık hiç oynamıyorsun!”. Çocuklar “az oyun”u “hiç oyun” olarak algılar. Onlarla diğer günler kadar vakit geçirmemeniz onları mutsuz ve agresif yapacaktır. Agresif olmaları da işlerinizi baltalamalarına neden olur. Bu kısır döngüye girmemek adına elinizden geldiğince onlarla vakit geçirin. 
  • Taşınma işlemlerinde çocuklarınızın size yardım etmesini sağlayın. Böylece hem iş yaparken size engel olmamış olacak hem de taşınmaya adapte olma süreci kolaylaşacaktır. Sizinle vakit geçirmek ve işe yarar olmak da onları mutlu edecektir. 
  • Taşınacağınız yer ile ilgili onlara bilgi verin. Mümkünse resimler gösterin. Orada yapabileceğiniz şeyler hakkında sohbet edin. Ama sadece gerçekleri söyleyin. Çocuklar belirsizliklerden hoşlanmazlar. Aynı bizler gibi. Yeni mekan ile ilgili ne kadar çok şey bilirse, süreci o kadar kolay atlatacaktır. 
  • Taşınma zamanınızı iyi saptayın. Tam okulların açılma arifesinde ev taşımayın. Çocuğunuz, yeni evine alışmadan yeni okuluna alışmak zorunda kalmasın. İki başlangıç arasında en azından bir hafta on günlük bir es vermeye çalışın.
  • Taşınma esnasında yapacağınız yolculuk uzunsa, yol için çocuğunuzun eğlenebileceği, zaman geçirebileceği aktivitelerin bulunduğu bir çanta hazırlayın. Boya kalemleri, resimli kitaplar, pratik oyunlar sizi yolculuğunuz sırasında rahatlatacaktır. Uzun mesafelerde molalarla gitmek gerekir. Konaklamalı bir biçimde yolculuk ederseniz, çocuğunuz psikolojik ve fiziksel anlamda çok yorulmayacak ve sizi de çok yormayacaktır. Ayrıca arabada bulunduracağınız sağlıklı atıştırmalıklar da, yolda pahalı ve sağlıksız gıdalarla çocuğunuzu beslememeniz konusunda size avantaj sağlayacaktır. 

çocukla taşınma

  • Yeni taşınacağınız yerde size yardımcı olabilecek birilerinin olması ve taşınacağınız evin oturmaya hazır şekilde beklemesi de büyük bir avantaj olur. Gittiğinizde uğraşacağınız ne kadar az iş varsa, o kadar hızlı yerleşirsiniz. Tabi mümkünse. 
  • Yeni evinizde çocuğunuz bir süre adaptasyon güçlüğü yaşayabilir. Huyu değişebilir. Sınırlarınızı zorlayabilir. Bunlar normal tepkilerdir. Hazırlıklı olun ve çocuğunuzla ilgilenmeyi ihmal etmeyin. Onunla göz kontağı kurun ve iş yapıyor olsanız bile onunla sohbet edin. Yeni arkadaşlıklar geliştirebilmesi ve alışabilmesi adına sosyal ortamlara sokun. Sık sık parka götürün. Apartmandaki diğer çocuklarla tanışmasını sağlayın. 
  • Taşınma sürecinde teknolojiden faydalanmayı de ihmal etmeyin. İnternette yapacağınız araştırmalar ve uygulamalar, planlarınızı daha sağlıklı yapmanıza yardımcı olacaktır. Bazı işlerinizi evinizden çıkmadan halledebilmenize olanak tanıyacaktır. Taşınma sürecindeki en büyük yardımcım internet ve telefondu. Aklınızda bulunsun. 

     Taşınmak zor ama aynı zamanda yeni başlangıçlar için de bir kapı. Bu kapıdan ne kadar pozitif geçerseniz, hayatınız o kadar kolaylaşır. Sizin mutluluğunuz ailenize de yansır. Çocukla her şey daha zordur. Taşınmak da buna dahildir. Ancak şunu aklınızda bulundurmanız da fayda var: ” Bir çok aile çocuklarıyla taşınıyor ve mutlu yeni yuvalarında yaşıyor”. Bunlardan biri de siz olacaksınız. Umarım yazım sizler için faydalı olmuştur. Taşınma sürecinizde kolaylıklar dilerim. Yeni yaşamınız, geçmişte bıraktığınızdan çok daha güzel olsun. Sevgiyle kalın…

     

label, , , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir