Sıcak havalarda serinleyebileceğiniz, huzur bulabileceğiniz, doğa ile baş başa kalabileceğiniz bir mekan mı arıyorsunuz? İstanbul’da böyle bir mekan var: Atatürk Arboretumu. İster tek başınıza gidip ormanın her tonda yeşiline kendinizi bırakmak için; isterseniz de çocuklarınızla birlikte doğayı keşfetmek, farklı bitki ve ağaç türlerini incelemek için İstanbul’da buradan daha iyi bir mekan yok. Belgrad ormanının içerisinde oluşturulmuş bu alan, tam bir botanik cennet.
Biz de hafta sonu bu cenneti keşfetmek için yollara düştük. Kemerburgaz’dan giriş yapıp Bahçeköy yolundan gitmeyi tercih ettik. Ben Bahçeköy yolunu çok severim. Aracın içerisinde olamama rağmen görmekten keyif aldığım ender yerlerden biridir bu yol. Gidiş geliş olması ve dar olması sebebi ile araç kullanırken çok dikkatli olmanızı öneriyorum. Yol manzarası müthiş olmasına karşın, aracı kullanan şoför sadece önüne baksın. Aracın içerisindeki yolcular, şoför yerine de bol bol seyredebilir ormanı.
Atatürk Arboretumuna giriş ücretli. Hafta sonu da oldukça pahalı. Öğrenci:5 TL Tam: 15 TL. Ancak hafta içi oldukça uygun. 2TL ve 5 TL ücreti. Bu nedenle vaktiniz varsa hafta içi gidin. Hem içerisi çok kalabalık olmaz hem de araç park etme konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Araç parkı ücretsiz. Girişte yol haritası almayı unutmayın. Neyin nerede olduğunu kendi başınıza keşfetmeniz zor. Göl kenarları muazzam. En çok vakti orada geçireceksiniz planınızı ona göre yapın. Mümkünse en az yarım gününüzü ayırın. Ayrıntıları ile her yerini gezin. Ağaçları inceleyin.
Mekanı yaz aylarında saat 20.00′ a kadar gezebilirsiniz. Pazartesi Günü kapalı olduğunu unutmamanızda fayda var. Arboretuma hiçbir şekilde yiyecek ve içecek alınmıyor. Sadece su ile girebiliyorsunuz. Bu nedenle çocuklarınız varsa gelmeden önce iyice karınlarının doyduğuna emin olun. Girişte çantalar kontrol ediliyor. Aç kalma riskiniz var. Ayrıca bu alana bisiklet ve benzeri türevleri ile giremiyorsunuz. Evcil hayvan sokamıyorsunuz. Yani gideceksiniz, yürüyüş yapacaksınız ve oksijeninizi alıp çıkacaksınız. Bu kurallar, mekanı korumak adına konulmuş gayet mantıklı kurallar. Aksi durum olsaydı bu güzelliklerin hiçbiri var olamazdı.
Atatürk Arboretumu hakkında daha detaylı bilgi ise aşağıdaki yazıda mevcut. Keyifli gezmeler dileriz 🙂
Arboretumlar bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla orijini ve yaşları belli, her biri doğru ve dikkatli bir şekilde bir araya getirilmiş olan çoğunluğu ağaç ve diğer odunsu bitki taksonlarının uygun seçilmiş alanlarda yetiştirilip sergilendiği tabiat parçalarıdır. Başka bir açıdan bakıldığında arboretumlar eğitim ve bilimsel yanları ağır basan bilgi, emek ve sabırla meydana getirilmiş birer canlı bitki müzeleridir.
Yeryüzünde kuruluşları yüzyılların ötesine dayanan arboretumların fonksiyonları çok çeşitlilik gösterir. Bunlar; ilk ve orta öğretimden üniversite düzeyine kadar tüm öğrencilere ve çevre halkına otsu ve odunsu bitkiler hakkında bilgi vermek, onları yetişme alanlarında tanıtmak, çevre koruma bilincinin gelişmesine katkıda bulunmaktır. Bunun yanında, dünyanın dört bir tarafındaki eksotik ve endemik bitkileri iklimin müsaade ettiği oranda bir araya toplayarak uzun ve pahalı seyahatlere gerek kalmadan insanlara tanıtmak ve bunların içinden süsleme değeri olanları seçme imkanı sağlamak, nesli kaybolma tehlikesi altında bulunanları koruma altına almak, yabancı orijinli türlerin ülkemize uygunluğu konusunda çalışmalar yapmak da Atatürk Arboretumu’nun görevleri arasındadır.
Atatürk Arboretumu’nun ilk amacı basta İ.Ü. Orman Fakültesi öğretim üyeleri ile öğrencileri olmak üzere Orman Bakanlığı bünyesindeki ilgili kuruluşlar ile orman mühendisleri, peyzaj mimarlarının, diğer fakülteler ile araştırma kurumlarının, yerli ve yabancı bilim adamlarının, doğa severlerin yapacakları incelemelere, bilimsel araştırmalara her yönü ile açık bir canlı laboratuar olarak hizmet vermektir.
Atatürk Arboretumu, Sarıyer ilçesinde bulunan floristik zenginliğiyle birçok yerli ve yabancı botanikçinin ilgisini çekmiş bulunan ünlü Belgrad Ormanı’nın güneydoğusunda 296 hektarlık bir orman parçası üzerinde kurulmuştur. Sınırları içinde Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan Kirazlıbent ile 1916 yılında Neşet Hoca tarafından kurulan Türkiye’nin ilk fidanlığını barındıran Atatürk Arboretumu yeryüzündeki diğer arboretum ve botanik bahçeleriyle tohum ve fidan temini konusunda işbirliği içerisindedir.
Orman Genel Müdürlüğü İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nün Bahçeköy Orman İsletme Müdürlüğü’ne bağlı bir isletme şefliği olan arboretum, bir danışma kurulu tarafından idare edilmektedir. Danışma kurulunda bilimsel otorite I.Ü. Orman Fakültesi’ne, idari otorite Orman Genel Müdürlüğü’ne aittir. Mülkiyet ve finans kaynağı yine Orman Genel Müdürlüğü’dür.
Tarihçesi
Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hayrettin KAYACIK’ ın 1949 yılında Orman Genel Müdürlügü’ne Bahçeköy’de bir arboretum kurma önerisinin uygun karşılanmasıyla, Orman Fakültesi ve Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğü’nün ortaklaşa çalışması sonucu Büyükdere-Bahçeköy-Kemerburgaz asfaltı kenarındaki 38 Ha.lık bir alanda arboretum kurma çalışmalarına başlanmıştır. Daha sonra arboretumun projesini hazırlaması için Sorbon Üniversitesi Botanik Bahçesi enspektörlerinden Mösyö Camille GUINET İstanbul’a davet edilmiştir. Mr. GUINET’in çalışmaları 1959-1961 yılları arasında aralıklı olarak devam etmiştir ve Atatürk Arboretumu’nun yol ağını planlamıştır. Gerekli ödenekler sağlanamadığından proje hazırlanması yarım kalmış ve Mr. GUINET’ten geriye yol şebekesini içeren ve yollar ile ayrılmış dünya bitki bölgeleri kalmıştır. Ayrıca bu birimlerde yer alacak ağaç türlerinin latince adlarını içeren listelerini de düzenleyerek bırakmıştır.
1982 yılına kadar alt yapı ve dikim çalışmaları yavaşta olsa devam etmiştir. Bu tarihte Atatürk’ün 100. doğum yılı kutlamaları nedeniyle Atatürk Arboretumu adını almış ve 12.7.1982 tarihinde de Orman Bakanlığının en küçük idari birimi olan İşletme Şefliği statüsü kazanmıştır.
ULAŞIM :
– Belediye araçlarıyla ulaşım:
- 42T Taksim- Bahçeköy (Taksim-Beşiktaş-Ortaköy-Bebek-İstinye-Tarabya-Çayırbaşı-Bahçeköy)
- 42M Zincirlikuyu Metrobüs Durağı-Bahçeköy (Zincirlikuyu-4. Levent Metro-Maslak-Orman Bölge Müdürlüğü- Hacı Osman-Çayırbaşı-Bahçeköy)
- 153 Sarıyer-Bahçeköy (Sarıyer-Büyükdere-Çayırbaşı-Bahçeköy)
- 42HM Hacı Osman Metro – Bahçeköy (Hacı Osman Metro-Çayırbaşı-Bahçeköy)
- 59RK Rumeli Hisarüstü – Boğaziçi Üniversitesi – Sarıtepe Kam. – Arıköy
– Özel araçla ulaşım : (Maslak-Sarıyer İstikameti-Orman Bölge Müdürlüğü-Hacı Osman-Orman İçi Bahçeköy Kilyos Yolu-Bahçeköy)
İLETİŞİM :
|
+90 (212) 338 24 00 (40 Hat) |
|
+90 (212) 338 24 24 – +90 (212) 226 11 13 |
|
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi (34473) Bahçeköy Sarıyer – İSTANBUL – TÜRKİYE |
|
orman@istanbul.edu.tr |
|
25204 – 25239 25204 – 25239 25204 – 25239 25203 |
Kaynakça: http://orman.istanbul.edu.tr/?p=5982
Detaylı ve güzel paylaşımınız için teşekkür ederim.
Teşekkür ederim