Malzemeler:
- Yer Silme Bezi
- + 1 Yaş
- Sorumluluk
- Günlük Yaşam Becerileri
- Neden-Sonuç İlişkisi
- Kaba Motor Beceriler (Fiziksel Gelişim)
- Dikkat Gelişimi
Çocuğa çoğu zaman yapmaması gereken bir faaliyeti “YAPMA” dediğimizde işe yaramadığını görürüz. Bu bizim genellikle öfkelenmemize ve çocuğa ya ceza vererek ya da kızarak tepki göstermemize neden olur. Ancak bu yöntemler genel olarak işe yaramazlar. Çocuk yine yapmaması gereken davranışları tekrarlar. Bu durum ise bizim, ilkine göre daha da fazla öfkelenmemiz anlamına gelmektedir. Bir kısır döngünün içine hızla yuvarlanırız.
Yanlış ve yapılmaması gereken davranışları söndürmenin birçok yolu vardır. Ancak ben burada bu konuya uzun uzun değinmeyeceğim. İçlerinden sadece bir tanesinden bahsetmek istiyorum. Yapmaması gereken davranışın sonuçları ile baş etmek. Ancak bu cezalandırıcı bir şekilde değil tabii ki.
Çocuklara sorumluluk kazandırmanın bir diğer yolu olarak kendi yanlışlarını telafi etmek için fırsat vermek; hem çocuklara yaptıkları davranışın sonuçları hakkında bilgi vermek, hem de davranışın tekrar edilme olasılığını azaltmak açısından en işe yarar yöntemlerden biridir.Çocuk böylelikle davranışının sorumluluğunu almış olacak ve neden-sonuç ilişkisi kuracaktır.
Burada Aybike Esra, boyama etkinliği yaparken yeri pastel boya ile çizdi (bunu kasıtlı olarak yaptı). Sonra da bu izleri kendisi temizledi. Sorumluluk duygusunun yanında kol kasları da gelişti 🙂 Ben öfkelenmedim. Çünkü zaman harcamam ya da yorulmam gereken bir durum olmadı. Böylelikle hem ben psikolojik olarak rahat oldum ve sözel şiddete başvurmadım hem de Aybike yaptığı hatanın kendisi farkına vardı ve telafi etti.
Ancak bu durum yukarıda söylediğim gibi hassas bir teraziyi dengeleme işi. Eğer çocuğa bu yanlışını telafi etmesini sert bir dille söyler ya da zorlarsanız; karşı dirençle karşılaşabilirsiniz. Yumuşak bir tonla “Hımmm sanırım yeri de boyamışsın. Bunlar nedir kuş mu? Ama artık yerin temizlenmesi gerekiyor. Çünkü boyalar çok kötü görünüyor. Biliyorsun ki sadece kağıdı boyuyoruz. Sana bez vereyim de oraları eski haline getir bakalım ” dediğimizde ise çocuklarımız bizimle işbirliği yapmada daha istekli oluyorlar. Duygusal gelişimleri de zarar görmüyor. Psikoloji de ise bu duruma KAZAN-KAZAN modeli deniyor. Siz de kazanıyorsunuz yavrunuz da:)