SAYI TERAZİSİ İLE TOPLAMA İŞLEMİNE GİRİŞ

    Artık 4 yaşındayız. Sayılarla ve matematikle daha haşır neşir olmaya başladık. Rakamları artık tanıyoruz. Şimdi de bunların değerlerini anlamlandırma çalışmaları yapıyoruz. Daha önce rakamlar ve miktarlar üzerine bazı çalışmalar yapmıştık. Bu çalışmalara; buradan, buradan, buradan ve buradan ulaşabilirsiniz. Şimdi ise daha farklı bir çalışma ile karşınızdayız.

     Çok sevdiğimiz bir teyzemizin bize armağanı olan Pilsan Sayı Terazisi ile çalışmaya başladık bugün. Oyuncağın amacı; rakamları tanımak, rakamların değerlerini eğleştirme, toplama ve çıkarma işlemlerine giriş yapmak, sayıları ekleyip çıkararak eşitlemeye çalışmak.  Bunu da bu sevimli terazi ile eğlenerek gerçekleştirebiliyorsunuz.

     Biz henüz toplama çıkarma işlemlerine başlamadık. Sadece rakamları tanıyoruz. Bu nedenle önceliğimizi aynı sayıların eşit olduğunu göstermeye verdik. Terazinin iki koluna aynı rakamları taktık ve terazinin dengede durduğunu gözlemledik. Sonrasında farklı rakamlar taktık ve eşitliğin bozulduğunu gördük. Terazi ile ilk çalışmamız olduğu için, bu deneyim oldukça heyecan vericiydi. Başta rakamları takmakta zorlanmış olsak da, kısa bir sürede oyuncağa alıştık. Önceliğimiz zaten oyuncağı tanımak ve alışmaktı.

     Eş ve aynı kavramını öğrendikten sonra, terazinin işlevinden biraz bahsettik. Farklı rakamları eşitlemek için başka rakamların eklenebileceğini ve bu şekilde yine eşitlik sağlayabileceğini anladık. Bununla ilgili küçük çalışmalar yaptık. Denedik, inceledik ve eğlenmeye devam ettik. Kısacası bu alıştırma ile toplama işlemine de bir giriş yapmış olduk. Henüz toplama işlemi yapmamamıza karşın, belirli rakamların bir araya gelerek bir rakamı oluşturacağını artık biliyoruz. Toplama işleminin mantığını kavramaya başladık. Zamanla toplama işlemlerini de yapabilir hale geleceğiz. Acele etmeye gerek yok.

     Bu oyuncak ile toplama ve çıkarma işlemlerine basit bir giriş yapabilir, eşitlik ve denge kavramlarını çocuğunuza öğretebilirsiniz. Matematik becerilerini geliştirmeye yönelik olan bu oyunu biz çok sevdik. Umarım siz de beğenmişsinizdir.

Sayı Terazisi kullanarak eşitlik ve toplama kavramlarını öğrenmeye başlıyoruz. Bunu yaparken hiç acele etmiyoruz. Tadını çıkarıyoruz

label, , , , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir