MADAME TUSSAUDS İSTANBUL GEZİSİ

   Bugün sizlere İstanbul’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken, yediden yetmişe herkesin ilgiyle gezebileceği bir müzeden bahsetmek istiyorum. Madam Tussauds Müzesi. 250 yıllık bir marka olan Madame Tussauds artık İstanbul Beyoğlu’nda. Bilim insanlarından, tarihi liderler, şarkıcılardan, sporculara, film aktristlerinden renkli kişiliklere yerli ve yabancı bir çok ünlüyü görebileceğiniz bu balmumu heykel müzesini çok seveceksiniz.

Madame Tussaud

     Müzenin dizaynını çok beğendim. Gezi güzergahı karmaşık değil, belirli bir koridor rotası var. Böylece hiçbir bölümü atlamadan gezebiliyorsunuz. Genel olarak heykeller kategoriler halinde sergileniyor. Hemen hemen her heykelin yanında, bu heykelle ilgili bir aktivite ya da kostüm yer alıyor. Kostümleri giyerek fotoğraf çekilebiliyor ya da aktiviteleri deneyimleyebiliyorsunuz. Çocukların en sevdiği kısımda bu. Heykeller çok gerçekçi. müzenin bir bölümünde heykellerin yapılış aşamaları hem yazılı hem görsel olarak anlatılıyor. Böylece heykellerin nasıl yapıldığını öğrenmiş oluyorsunuz.

Madame Tussaud

      Lafı çok uzatmak istemiyorum. Aşağıda müzede çekilen fotoğraflar ve Madame Tussaud ile ilgili bilgiler yer almakta. Umarım bu yazımız sizin için faydalı olur ve en yakın zamanda da ziyaret etme şansınız olur.

Madame Tussaud

     Marie Tussaud, Londra’da, balmumundan figürlerin yer aldığı Madame Tussaud Müzesi‘nin Fransız asıllı kurucusudur. Londra‘daki ana müze dışında New York, Las Vegas, Hong Kong, Bangkok, Sidney, Şangay, Berlin, Washington DC., New York, Hollywood ve Amsterdam‘da şubeleri bulunan dünyanın en ünlü mumya müzesini yaratan kadın Madame Tussaud‘dır.

Madame Tussaud

    Marie Tussaud, 1 Aralık 1761, Fransa, Strasbourg’da Marie Grosholtz olarak doğar. Asker olan babası Joseph Grosholtz o doğmadan Fransa-Prusya savaşında ölür. 1761 yılında annesi Anne-Marie Walder onunla İsviçre‘ye giderek Bern’de amcası Dr. Philippe Curtius’un evinde yerleşirler. Doktor Philippe Curtius, balmumundan anatomik heykeller yapmaktadır. Ünlü simaların büstlerini yaparak bu işten para kazanmaktadır. Zaman içinde Marie Tussaud onun çırağı olur ,17 yaşına gelene kadar balmumundan heykel yapmayı öğrenir ve Voltaire ve Benjamin Franklin gibi ünlülerin büstlerini yapar. 1780’de Versailles Sarayı’nda Kral XVI. Louis’nin kız kardeşi Elisabeth’ in sanat öğretmeni olur.

Madame Tussaud

    14 Temmuz 1789’da, Paris’de Fransiz ihtilali başladığı zaman halk Bastil’i işgal eder. Hapishanenin müdürü öldürülür ve kellesi sokaklarda teşhir edilerek Curtius’un evine getirilir. Curtius evde yoktur. Marie ve annesi kapıyı açarlar ve kelleyi alırlar. Büstünün yapılmasını isterler, Marie için istenileni yapmamak söz konusu değildir. Daha sonraki günlerde ve yıllarda giyotin ile kesilen başlardan ünlülerin balmumundan büstlerini yaptırırlar. Bunların içlerinde Kral XVI. Louis ve kraliçe Marie Antoinette dahil, saraydaki günlerinden tanıdığı asiller de vardır. Kucağına aldığı bu başların ifadesiz yüzlerine plaster yayıp kalıplarını almakta, sonra evde bu kalıplardan büstlerini yapmak durumundadır.

Madame Tussaud

    Marie’nin yapıtlarını binlerce insan izlemeye gelmektedir. Geçmişte asillerle olan ilişkisi nedeniyle yakalayarak hapse atılır. Boynu tıraşlanarak giyotine hazırlanır ama son anda Curtius onu serbest bıraktırmayı başarır.

Madame Tussaud

     Dr. Philippe Curtius 1794’te ölünce onun iki balmumu müzesini ve stüdyosunu devralır. Marie evlenir, Joseph ve François adında iki oğlu olur. Bir süre sonra boşanır. Devraldığı stüdyonun çok borcu vardır. 1802 yılında Marie ailesini geçindirebilmek için, Curtius’un arkadaşı Paul de Philstal adlı bir işadamından yapıtlarını İngiltere’ye götürerek orada bir sergi açma teklif edilir. Ve Londra’daki Lyceum tiyatrosunda “Sihirli Fener” isimli gösterisi ile birlikte sergilenen yapıtlar anında ünlenerek para kazanmaya başlayınca Philstal kârın yarısını ister. Bunun üzerine Marie Tussaud sergisini gezgin hale getirmeye karar verir. İngiltere şehir, kasaba ve köylerinde toplantı salonları kiralayarak yapıtlarını sergiler. Oğulları ile birlikte 33 yıl sergiyi seyyar olarak yürütür.

Madame Tussaud

     1835 yılında 74 yaşındayken Londra‘da Baker Street’teki sürekli yerine yerleşir. Marie Tussaud’un en son yaptığı eseri 1842 yılında yaptığı kendi büstüdür ve hâlâ sergide yer almaktadır. Müze 1884 yılında Marylebone Yolu’ndaki bugünkü yerine taşınır. 1967 yılında da Tussaud Ailesi tarafından özel yatırımcılara satılır.

Madame Tussaud

    Oğulları Joseph ve François sergiyi devam ettirirler. 1925’te bir yangın sonucu yapıtların çoğu zarar görür. 1931 yılında olan depremde sadece katil Dr. Crippen’ın heykeli ikiye bölünür. II. Dünya Savaşı sırasında bombalanan sergide kurtulan bir-iki yapıttan biri Adolf Hitler‘inkidir.

Madame Tussaud

     Marie Tussaud, 16 Nisan 1850 tarihinde Londra’da 89 yaşında ölmüştür.

Madame Tussaud

     Madame Tussauds’nun 250 yıldır süre gelen başarısının altında pek çok sebep bulunmaktadır ama bunlardan en önemlisi insanların kalbinde yatan merak duygusudur, Madame Tussauds markası yıllardır insanları merak ettirmeye devam etmiştir.

Madame Tussaud

     Madame Tussauds’ya gelen milyonlarca insan; geçmişten günümüze bir çok ünlünün arasında eşsiz, duygu yüklü bir yolculuk deneyimliyor. Madame Tussauds tarihin unutulmaz anlarını ve isimlerini ölümsüzleştirerek tüm ziyaretçilerini geçmişten bugüne bir yolculuğa çıkarıyor. 

Madame Tussaud

Figür Yapım Aşaması

1. Detaylı Ölçü Alma ve Fotoğraflama 

İlk olarak figürü yapılacak kişinin en ince detayına kadar yüzlerce ölçüsü alınır ve hangi pozuna istinaden figürüne hayat verilecekse ünlü o pozdayken pek çok farklı açıdan fotoğrafı çekilir. 

 

2. Figürün Kalıbının Çıkarılması

Her bir figür alınan ölçüler doğrultusunda mükemmel bir şekilde kilden yontulur. Yontma işleminde 150 kilogramlık kil kullanılır! 

 

3. Kalıbın Hazırlanması

Üstün kaliteli bir alçı kullanılarak kişinin başının ‘parçalı kalıbı’ çıkarılır. Bu, sonrasında balmumu ve Japon balmumu karışımının döküleceği kil yüzeyinin kopyasını oluşturur. Baş kalıpları çok sayıda ayrı parçadan oluştuğu için oldukça dayanıklıdır. Elimizde 200 yıl öncesinden alçıdan parçalı kalıplarımız mevcut ve bu orijinal kalıplardan birçok kez yeni balmumu kalıbı çıkarılabilir.

 

4.Balmumunun Dökülmesi

Boyayla renklendirilen ve 74°C’ye ısıtılan erimiş balmumu kalıba dökülür. Ardından balmumu 1,5 cm’lik kalınlığa ulaşıp sertleşinceye kadara soğumaya bırakılır. Balmumu kalıp içerisinden artan sıvı balmumu, dökülür.

 

5. Kalıbın Çıkarılması

1½ saat soğutulduktan sonra, kalıbın parçaları balmumundan yapılan baştan dikkatlice ayrılır. Bu aşamada balmumu yüzeyde, kalıp parçalarının aralarındaki birleşme yerlerinden kaynaklanan çıkıntılar oluşur. Heykeltıraş bunları dikkatlice düzeltir. Baştaki balmumundan gözler, akrilik gözlere yer açmak için eritilir. Eğer görünecekse, dişler için de aynı işlem uygulanır.

 

6. Saçların Takılması

Uzman saç stilistleri ünlünün saçlarını en ince ayrıntısına kadar kopyalar. Etik bir şekilde insanlardan elde edilen saçlar teker teker başa takılır ve stil vermek için kesilir. Bu aşama inanılmaz derecede hassas ve karmaşık bir işlemdir ve tüm saçların takılması yaklaşık 6 hafta sürer.

 

7. Makyaj

Bunların ardından figürler bir makyaj ekibi tarafından renklendirilir. Sahici bir ten renginin oluşturulması için yirmi farklı renk kullanılır. Ten rengine yarı saydamlılık, gerçekçi bir doku ve renk katmak amacıyla renk katmanları oluşturmak için yüz kısmında on kat yağlı boya kullanılır. Her bir çil, ben, kırışıklık ve gamze tüm ayrıntılarıyla taklit edilir!

 

8. Heykelin Son Hali

Genel olarak, bir Madame Tussauds balmumu figürünün uzmanlıkla şekillendirilmesi, kalıbının hazırlanması ve renklendirilmesi dört ay sürer; figürlerin her biri yaklaşık 300.000$ değerindedir.

Madame Tussaud

Madame Tussaud Madame Tussaud Madame Tussaud Madame Tussaud Madame Tussaud Madame Tussaud Madame Tussaud Madame Tussaud Madame Tussaud

label, , , , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir