EVDE GÖLGE OYUNU (HACİVAT İLE KARAGÖZ )

     Gölge Oyunu geleneksel olarak hayvan derilerinden kesilerek hazırlanmış insan, hayvan, eşya gibi figürlerin bir ışık kaynağı önünde oynatılarak, gölgelerinin gerdirilmiş, beyaz bir perdeye düşürüldüğü gösteri sanatıdır. Kökeni Asya kıtası olmasına karşın, ülkesi hakkında çeşitli varsayımlar vardır. Varsayımların en çok kabul göreni ise; 10. yüzyıl civarında Endonezya’da doğduğudur. Gölge oyunlarının Anadolu’ya 16. yüzyılda Mısır’dan geldiği tahmin edilmektedir. Ancak Türkler oyuna yaratıcılıklarını katarak; kendilerine göre biçimlendirmiş, renklendirmiş ve zenginleştirmişlerdir. Öyle ki, 19. yüzyılda Mısır’a giden gezginler, Hacivat Karagöz oyununu izlediklerini ve bu oyunun oraya Türkler tarafından getirildiğini söylemişlerdir.

      Gölge oyunları; Mukaddime (giriş), Muhavere (atışma), Fasıl (asıl amacın, oyunun sergilendiği bölüm), Bitiş (yapılan hatalar için özür dilenilen ve bir sonraki oyun hakkında bilgi verilen bölüm) olmak üzere 4 bölümden oluşur. Geçmişte Ramazan aylarında Kadir Gecesi haricinde her gece, gölge oyunları sergilenir ve her oyunun senaryosu farklı olurmuş.

     Gelenekleri severim. Mümkün olduğu kadar da çocuklarıma tanıtmaya  çalışırım. Bu etkinliğimizde bunlardan biri.

     Yıllar önce Tüyap Kitap Fuarından almış olduğum gölge oyununu bugün raftan indirdik. Önce kutunun içinde mevcut olan oyunlardan birini oynattım perde arkasından. Çocuklar ilgiyle izlediler. Sonrasında  Aybike Esra babasıyla doğaçlama bir oyun sergiledi. Biz de izledik. İlk denemeye göre çok başarılıydı. Denemelere devam edeceğiz. Tabii geleneksel Hacivat Karagöz canlandırmalarına da. Bakalım neler çıkacak. Bu etkinliği değerler eğitimi için de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Belirlediğiniz bir konuyu hikayeleştirerek perdeye yansıtabilir, çocuğunuza vermek istediğiniz mesajı verebilirsiniz.

     Bu etkinlikle çocukların; sosyal becerileri, dil becerileri, yaratıcılıkları gelişmekte, kozmik eğitim kapsamında geleneklerini öğrenmektedirler. Ayrıca gölgelerin yansıması konusunda konuşarak neden-sonuç ilişkisi kurmasını da sağlayabilirsiniz.  Eğer bu materyali hazır bir biçimde bulamıyorsanız asetata karakterleri çizerek kesebilir, parşömen kağıdından da perde yapabilirsiniz. Keyifli akşamlar geçirmeniz dileklerimle…

label, , , , , , , , , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir