Bugün ilk kez yazısız kitap deneyimi yaşadık. Can yayınlarından çıkan Doğum Günü Hediyesi kitabı ile bu tecrübeyi yaşadığımız için kendimizi şanslı hissediyoruz. Çünkü kitap çizim bakımından hem sade, hem de üretilebilecek çok şey var. Hikaye genel olarak somut olmasına karşın, hikayeye giden yolda bir çok senaryo eklenebilir. Bu da yazısız kitapların amacına uygun bir durum. Hayal gücünün sınırlarını sonuna kadar zorluyor ve zihinsel gelişimi destekliyor. Kızım önceleri bir kaç kez bana anlattırdı. Ancak kendi anlatımının tadını aldıktan sonra, kimselere fırsat vermiyor. Kitabı kapıp kapıp soluğu benim yanımda alıyor ve anlatıyor da anlatıyor.
Peki nedir bu yazısız kitap? Ne işe yarar? Yararları nedir? Bunların cevabını almak için bazı araştırmalar yapılmış.
Waterloo Üniversitesi’nden bilim adamlarının yaptığı araştırma, içinde yazı olmayan resimli kitapların çocukların dil gelişimine daha fazla katkı sağlayabileceğini belirlemiş.
Bu tür kitaplar sayesinde 18-25 aylık çocukların daha karmaşık cümle yapılarını duyduğunu göstermiş bu araştırma. Araştırmaya imza atanlardan Daniela O’Neill, ebeveynlerin genellikle yazı içermeyen resimli kitapların “gerçek okuma” sayılmadığını ya da sadece eğlence niteliği taşıdığını düşündüğünü belirtmiş. Ancak O’Neill, bu tür kitapların çocuklar için özellikle okula başlama döneminde çok önemli olabileceğine, karmaşık yapıları duyan çocukların “hayatını kolaylaştırabileceğine” dikkati çekiyor.
Araştırmacılar, 25 annenin sesini, yazılı ve yazısız resimli kitapları okurken kaydediyorlar. Annelerin, sadece resim içeren kitapları “okurken” yazılı resimli kitaplardakinden daha karmaşık cümle yapılarını, farklı zaman çekimlerini ve ruhsal durumlara ilişkin kelimeleri kullandığı görüyorlar. Bu da çocukların dil gelişimi adına çok önemli. Basit ve aynı kelimelerin kullanıldığı kitaplar yerine, her defasında farklılaşan ve karmaşıklaşan bir hikaye, bebeklerin ve çocukların dil gelişimlerine daha çok katkı sağlıyor.
Ayrıca bu gelişim, sadece annelerin okuması ve çocukların dinlemesiyle de bitmiyor. Çocuklar kitapları yorumlarken ve okurken; bu kez de kendi kelime hazinelerini genişletiyorlar ve dili daha etkin bir şekilde kullanır hale geliyorlar. Örneğin; Aybike Esra’dan “yansıma” kelimesini ilk kez bu kitabı okurken duydum. Hem yeni bir kelime öğrenmişti hem de doğru yerde kullanmıştı.
Bu nedenle ebeveynlere de yazısız kitaplar almalarını ve çocuklarının kitaplığında bu tür kitapları bulundurmalarını öneriyorum.
Doğum Günü Hediyesi kitabı hakkında detaylı bilgi edinmek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.