-
Parmak besinler nedir?
Parmak besinler bebeğin kendisi tarafından alabileceği ve kolayca yiyebileceği küçük besin parçalarıdır. Parmak besinler bebeklerin bağımsızlık duygusunun gelişmesine katkıda bulunurlarken; ince motor becerilerini ve el-göz koordinasyonu yeteneklerini de geliştirirler.
Parmak besinlerle bebeğin kendini beslemesi çoğu zaman çok kirli bir görüntü ortaya koyabilir. Fakat bebeğin bu şekilde beslenmesine imkan sağlanmalıdır. Çünkü bebek için önemli bir öğrenme tecrübesi yaratır. Aslına bakılırsa onları bu şekilde uzaktan seyretmek de olağanüstü keyiflidir. Tabi bu keyfi yaşamanız için sonrasında yapacağınız temizliği düşünmemeniz gerekir:) Aslında bu temizlik işini de daha basite indirgemeniz mümkün. Mama sandalyesinin altına sereceğiniz bir örtü, en azından yeri temizleme derdinden sizi kurtaracaktır.
Bebek, 8 – 9 aylık olduğunda parmak besinlerle tanıştırılabilir. Bu aylarda bebekler kendi kendilerine yemek için girişimde bulunurlar. İlk zamanlar kendi kendine parmak besinleri başarılı bir şekilde yiyemese de ellerini, avuç içini ve parmak uçlarını nasıl kullanacağını böylelikle zaman içinde öğrenecektir. Ben 8. ayı beklememeyi tercih edenlerdenim. 7 aylıkken de eline bir şeyler tutuşturmayı ihmal etmedim. Ancak bu konuda dikkat etmeniz gereken çok önemli bir nokta var. Bebeğiniz parmak besinlerle beslenirken asla onları yalnız başına bırakmamalısınız. Boğulma riskine karşı her zaman tetikte olmak zorundasınız. Malumunuz henüz yemek yeme işinde usta sayılmazlar. Uzmanlık alanları hala emme:)
-
Bebeği parmak besinlerle nasıl tanıştırmalı?
Bebeğin mama sandalyesine veya kırılmayacak bir tabağa 4 – 5 parça parmak besini koyarak ilk adım atılabilir. Bebek onları yedikçe tabağına daha fazla besin parçası eklenebilir.
Bebeği bir araç koltuğunda veya bebek arabasında beslememek daha güvenli olacaktır. Mama sandalyesi bu açıdan daha güvenlidir. Ya da hareket halindeyken durup bebeği beslemek daha doğru olabilir. Bebek hareket halindeyken beslenmemelidir. Boğulma tehlikesi olabilir.
-
Bebekleri için en iyi parmak besinler hangileridir?
Bebeklerin genelde iyi bir iştahı vardır. Fakat henüz çok fazla dişi olmadığı için bu parmak besinleri diş etlerini kullanarak tüketecektir. Bu nedenle ağız içinde kolayca çiğnenecek ve eriyecek besinleri tercih etmekte fayda vardır. Bebek büyüdükçe daha farklı besinler de verilebilir.
Bebekler kendi kendilerine yedikçe besinlerin yapısını, rengini tadını öğrenir ve bunu hatırlarlar. Bu nedenle bebeğe parmak besinler verirken çeşitli besinleri ona sunmak gerekir.
Bebeğe cips, pasta v.b. yüksek şekerli ve tuzlu ve yağlı atıştırmalıklar vermemek gerekir. Bebeği boş kalorilerden ve zararlı katkı maddelerinden uzak tutmalı ve besin değeri yüksek besinlerden vermelidir.
Bebeğin besinleri küçük parçalar halinde dilimlenmeli, sebzeler iyi pişirilmelidir. Bebeğe verilen besinler onun yaş grubuna uygun olmalıdır. Örneğin 1 yaşından küçükse yumurtanın beyazını vermek onun için alerjik bir tepki oluşturabilir.
-
Bebeklerin için en iyi parmak besinler şunlar olabilir:
1. Düşük şekerli tahıllar
2. Yumuşak tahıllı küçük ekmek parçalarının üstüne ekstra vitamin desteği sağlamak için sebze püresi sürülebilir.
3. Küçük dilimlenmiş, kabuğu soyulmuş ve çekirdeksiz meyveler. Muz, mango, erik, armut, şeftali, kavun, çekirdeksiz karpuz
4. İyi pişmiş makarna ( Kelebek makarna v.b. )
5. İyi pişmiş ve kıyılmış yumurta ( Fakat 1 yaşından önce alerji riski vardır )
6. Haşlanmış, püre halinde kuru erik
7. İyi pişmiş ve küçük parçalar halinde sebzeler ( havuç, bezelye, kabak, patates v.b. )
8. İyi pişmiş ve küçük dilimlenmiş brokoli ve karnabahar.
9. Yine iyi pişmiş ve küçük parçalara ayrılmış tavuk, hindi, dana kıyma ve iyi pişmiş yumuşak kırmızı et.
Kaynak: www.annelikbilinci.com