KITALAR NEREDE ?

      Taşınma süreci her çocuk için biraz sıkıntılıdır. Aslında sadece çocuklar için de değil, bir yetişkinler için de aynı sıkıntılar mevcuttur. Yeni bir şehir, yeni bir ev, yeni okul, yeni insanlar, yeni yollar… Kısacası yeni bir hayat. Sadece eşyalar ve birlikte yaşadığımız insanlar tanıdık gelir bize… Tabii eşyalarınızı da değiştirmediyseniz. Yetişkinler bu süreci daha kolay atlatırken, taşınma çocuklar için bir travmaya dönüşebilir. Ben bunun için bir kaç önlem almaya çalıştım. Size bu yazımda bira bunlardan bahsedip, konuyu videodaki etkinliğe bağlayacağım.

         Farklı bir şehie taşınma işimiz kesinleştiğinde öncelikle bunu çocuklarla sakince anlatarak paylaştım. Taşınmanın olumlu yönlerinden bahsettim. Taşınma sürecinin öncesinde farklı bir ile (Ankara) bir yolculuk yaptık ve orada beş gün kalarak gezdik, tozduk, eğlendik… Diğer şehirler de oldukça keyiflidir imajını vermeye çalıştık. Sonrasında eşya toplama konusunda çocuklardan yardım istedim. Kolileme işinde bir harikalar… Bu sırada gideceğimiz yerle ilgili güzel şeyler anlatmaya devam ettim. Taşınma sürecinde acele etmeden yolculuk ettik, yine gezdik ve eğlendik… Taşınma ve eşyaları yerleştirme konusunda yine yardımcım çocuklardı. Çocuklar kendilerini güvende hissetsinler diye odalarına eşyalarını aynı şekilde yerleştirdim. İlk onların odası hazırlandı ve oyun ortamlarını bir an evvel oluşturma gayretinde olduk. Bir kaç ilgi çekici şeyi de eklemeyi unutmadık. Bunlardan biri; video da görmüş olduğunuz duvar sticker’ı. Aybike Esra’nın ülkelere olan ilgisi, odasına olan ilgisini de artırdı. Okul arayışı, alıştırma süreci derken, bir baktık ki bir de artık Van’lı olmuşuz. Bu sürevi tek başımıza atlatmadık elbette ki. Bize yardımcı olan dostlarımız da vardı. Taşınma konusundaki en büyük sıkıntımız; İstanbul’daki sevdiklerimizle vedalaşmak ve taşınma sürecinde çok oyun oynayamamak oldu.  Yine de iyi üstesinden geldiğimizi düşünüyorum:)

         Gelelim videodaki etkinliğimize… Taşınma sürecindeki kolaylaştırıcı duvarımız, hala ilgi alanımıza girmekte. Arada oradaki ülkeleri keşfetmek, kıtaların yerini tahmin etmek, Türkiye ile başka bir ülkenin arasındaki mesafeyi burada gözlemlemek hoşumuza gidiyor. Öğrenme konusunda acele etmiyoruz. Onlar merak edip sordukça benden yanıt alıyorlar ve öğrendiklerini göstermeyi seviyorlar. Çocukların odasında bir dünya haritasının olmasını faydalı buluyorum. Ülkeler arasındaki mesafe ve konumlandırmayı daha somut algılayabiliyorlar böylelikle. İnternette bol miktarda çeşidi var. Bir tanesini edinmenizi öneririm. Sevgiler…

        

label, , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir