Geçen ay, okulumuzun üzerinde durduğu konu, mesleklerdi. Meslekler hakkında genel bilgi, mesleklerle ilgili okul gezileri, meslek etkinlikleri vb. Tüm branş dersleri de bu konuyu destekleyen nitelikte derslerini yürüttüler. Ayrıca bir de meslekler kostüm partimiz oldu. Ancak ben meslek gezisi ile başlamak istiyorum.
Montessori ekolünün her zaman vurguladığı kavramlardan biri; çevreden öğrenmedir. Çocuk, çevreye çıkar ve öğrenmek istediği bilgiyi araştırır bulur, bilgilerini pekiştirir ve keşfeder. Çocuk çevreden soyutlanmaz. Bilgiler çocuğun önüne hazır bir biçimde konulmaz. Çocuğun harekete geçmesi gerekir. Bu, aynı zamanda sosyal ilişkilerin de gelişmesine olanak sağlar.
Ayrıca bir bilgiyi, işinin ehli olan kişiden almak en iyi öğrenmelerden biridir. Hem tam anlamıyla doğru bilgi edinilmiş olunur, hem de akla takılan bazı soru işaretleri anında giderilir. Bilgi somut bir biçimde sınıf ortamında görülemiyorsa, kendi alanında bizzat gözlemlemek bilginin kalıcılığını sağlar.
Okul gezilerinin en güzel yanı da işte budur. Kendi başına ya da aile ile birlikte bilgi edineceği mekana gitme fırsatı bulamayan çocuk, okul gezileri ile bu bilgi gereksinimini giderebilir. Okul gezileri sayesinde, dış çevredeki grup kurallarına da hakim olur. Okulda edinilmiş bilgiler, senkronize şekilde okul gezileri ile pekiştirilir.
Aybike Esra, okulu ile birlikte İtfaiye İstasyonu’na gitti. Burada meslek ve mekan hakkında bir çok bilgi öğrendi. Kullanılan alet ve araçları bizzat gözlemledi, dokundu. Bu gezi ona çok tecrübe kazandırdı.
Meslekler partimiz bir kostüm partisi idi. Geziden önce düzenlenen bu partide, Aybike Esra İtfaiye olmak istediğini söyledi. Kıyafetlerimizi bu istek doğrultusunda tasarladık. Çok da eğlendik. Aybike Esra kıyafetlerini çok beğendi, özellikle de hortumunu. Sonrasında yapılan gezinin İtfaiye istasyonuna olması da ayrı bir güzel oldu.
Hazır bu kadar itfaiyecilikten bahsetmişken bir de İtfaiye kostümü hazırlayalım birlikte. Bunun için gerekli olan malzemeler:
- Kırmızı Tişört
- Kırmızı Tayt
- Sarı, Kırmızı ve Lacivert İnce Keçe
- Makas
- İğne- İplik
- Keçeli Kalem
Kırmızı Tişört ve Kırmızı taytı hazırlıyoruz. Kol ve ayak bileği ölçülerine göre ikişer adet 10 cm genişliğinde lacivert keçe kesiyoruz.
Keçelerin alt ve üst kısımlarına birer cm boşluk bırakarak 2 cm genişliğinde sarı keçe şeritler dikiyoruz. (Böyle ölçü verdiğime bakmayın, ben hepsini göz kararı yaptım. İlle de ölçü diyen okuyanlarımız için rehber niteliğinde ölçü veriyorum).
Hem kol hem ayak bileği için kestiğimiz lacivert kısımlara aynı işlemi uyguluyoruz.
Sarı çizgili lacivert şeritleri el bileklerinin ve ayak bileklerinin olduğu kısma, tayt ve tişörte dikiyoruz. Yapıştırmanızı tavsiye etmem. Dikerseniz daha iyi olur. Sökmek istediğinizde, rahatça sökebilir ve kıyafetleri eski haline getirebilirsiniz. (Ben söktüm. Kızımın favori kıyafetleri olduğu için eski hallerine getirdim).
Sarı keçe üzerine iki adet amblem çiziyoruz ve kesiyoruz. Ben bu şekilde bir amblem yapmayı tercih ettim. Siz farklı da yapabilirsiniz. Keçeli kalem kullandım.
Amblemlerden biri şapkanın ön kısmı için, diğeri de tişörtün göğüs kısmına. Amblemleri de dikerek sabitliyoruz.
Şapka için kırmızı keçe kullandım. Bu şekilde katladım ve diktim. Üzerine Amblemi de dikince süper oldu. Arka kısmına lacivert sarı şeritli bir parça diktim. Kızımın en dikkatini çeken kısım bu oldu. Nedenini sordu. “Enseni ve saçlarını ateşten korumak için” dedim. Bu bilgi hoşuna gitti. Şapkasını keyifle taktı.
Şapkanın bitmiş hali de burada.
Bu da kıyafetlerin bitmiş hali. Aybike Esra henüz görmedi. Sabah uyandığında çok şaşırdı ve çok mutlu oldu.
Favori parçamız ise hortumdu. Her tarafı suladık 🙂
Tüm yangınlar korksun bizden. İtfaiye teşkilatı böyle eleman görmemiştir 🙂
Çocukları mutlu etmek bu kadar kolay ve ucuz aslında. Hazır aldığım kıyafetle bu kadar mutlu olacağını sanmıyorum. Ben onun hayalini gerçekleştirdim. Bundan güzel hediye mi olur? Hem de sıfır maliyetle…