GECE GÜNDÜZ OLUŞUMU DENEYİ

    İlk okul dönemlerine geri dönüp biraz bilgi tazelemeye ne dersiniz? Bu miniklerle öğreneceğimiz ya da öğrendiklerimizi hatırlayacağımız çok şey var. Haydi biraz coğrafya konuşalım.

Malzemeler:

  • Yerküre
  • El Feneri

Yaş:

  • + 4 Yaş

Kazanımlar:

  • Kozmik Eğitim
  • Neden-Sonuç İlişkisi Kurma
  • Anlamlandırma
  • Deney ve Gözlem
  • Bilimsel Beceriler

      Aybike Esra şu sıralar gece ve gündüzle epey ilgili. Sürekli kafasını kurcalayan şeyler var. Neden akşam olduğunu, sonrasında nasıl sabah olduğunu, bizim ülkemizde gündüzken, başka ülkede nasıl gece olduğunu anlamaya ve anlamlandırmaya çalışıyor. Bu durumu okul öncesi dönemdeki bir çocuğa sözel olarak anlatmak çok da anlamlı olmayacaktır. Bu durumu biraz somutlaştırmak, elle tutulur, gözle görülür hale getirmek gerekmektedir.

     Biz de aldık mini yerküremizi (yerküre taklidi yapan kumbaramızı) gecenin gelmesini de fırsat bilerek yaptık deneyimizi. Kitap okurken kullandığımız fenerimiz, artık bizim güneşimizdi. Bu güneşle dünyamızı aydınlattı. Önceki çalışmalarımızda dünyamızı öğrenmiştik. Güneşin etrafında döndüğünü biliyorduk. Tıpkı diğer komşu gezegenler gibi. Dünyamızın ısı ve ışık kaynağının Güneş olduğundan da haberdardık. Bu nedenle bu aşamaya geçmeye artık hazırdık. Işığımızla dünyayı aydınlattık ve aydınlık yerin gündüz, karanlık yerin gece olduğunu, dünya döndüğü için de karanlık yerlerin (gecenin)sürekli yer değiştirdiğini hem anlattık hem gözlemledik. Ülkemiz üzerinden uygulama yaptık.

     Etkinlikte; Gece Gündüz oluşumunu, Dünyanın kendi etrafında dönüşünü, Güneşin gece gündüz oluşumundaki etkisini konuştuk ve uygulamamızda gözlemledik. Deney ve gözlem becerimizi geliştirirken, neden-sonuç ilişkisi kurduk ve zihinsel gelişimimize de katkıda bulunduk. Kozmik Eğitim kapsamındaki bu etkinliği sizlere de tavsiye ederiz.

 

label, , , , , , , , , , , , , , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

One Comment

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir