Malzemeler:
- Cam Derin Bir Kap
- İki Adet Portakal
- Su
- + 3 Yaş
- Neden-Sonuç İlişkisi Kurma
- Fen ve Doğa Bilgisi
- Bilimsel Beceriler (Gözlemleme ve Analiz)
Bugün çok eğlenceli ve kolay bir deney gerçekleştirdik. Portakal yoğunluk deneyi. Bu deneyle, bir maddenin suda yüzmesini veya batmasını sağlayan etmenlerden biri olan “yoğunluk” kavramına odaklandık. Neden kabuklu portakalın yüzdüğünü, kabuğu soyulmuş portakalın battığını inceledik ve bu konu hakkında bilgi edindik.
Deney için bize derin ve şeffaf bir kap gerekti. Biz vazo kullanmayı tercih ettik. Su dolu vazoya önce soyulmuş portakalı attık. Beklediğimiz üzere battı. Sonrasında soyulmamış kabuklu portakalı attık ama batmadı ve yüzdü. Üstelik batırmaya çalıştığımızda da tekrar yüzeye çıktı. Nedenleri hakkında konuştuk. Bu ağırlık nedeni ile olamazdı. Çünkü kabuklu portakal daha ağırdı. Madde farklılığı da olamazdı, ikisi de portakaldı. Böylelikle yeni bir kavram öğrendik “YOĞUNLUK”.
Portakalın kabuğu, içerisinde sıkışıp kalmış hava kabarcıklarıyla doludur. Bu kabuklu portakalın büyüklüğüne göre daha hafif olmasına yol açar. Kabuğu ve kabuğun içindeki hava kabarcıkları olmayınca portakal, büyüklüğüne göre daha ağır hale gelir. Yani kabuklu portakalın yoğunluğu, kabuksuz portakalın yoğunluğundan azdır. Bu nedenle kabuklu portakal yoğunluğu az olduğu için su yüzeyinde yüzerken, kabuğu soyulan portakal yoğunluğu fazla olduğu için suyun dibine doğru ilerler ve batar.
Portakal mevsimi sona ermeden bu deneyi yapmanızı öneririz. Sevgiler…