Malzemeler:
- Farklı Fiziksel Aktiviteler Yapabileceği Bir Alan
- + 18 Ay
- Fiziksel Gelişim
- Vücut Koordinasyonu
- Denge
- Özgüven Gelişimi (Duygusal Gelişim)
- Sıra Bekleme (Sosyal Gelişim)
Çocukların bedensel aktiviteler yapmaya ve enerjilerin boşaltmaya ihtiyaçları vardır. Günümüzde zamanının çoğunu kapalı ortamda geçiren çocuklar, Tv ve bilgisayar bağımlısı olmakla birlikte; obezite ve eklem rahatsızlıkları gibi birçok sağlık sorunuyla da karşı karşıya kalmaktadırlar. Duygusal olarak da sıkılmışlığın verdiği bir huysuzluk halleri mevcuttur.Tüm bunların yanında dört duvar arasında kalan çocuk, sosyal gelişim konusunda da gelişim gösterme konusunda sıkıntı yaşamaktadır.
Artık parklarda salıncak, kaydırak ve tahterevalli dışında farklı oyuncaklarda bulunmakta ve bu oyuncaklar fiziksel gelişimi desteklemekle birlikte çocukların oldukça dikkatini çekmektedir. Çocukları mümkün olduğu kadar park ve açık alanlara götürmek ve onların bu tarz oyuncakları kullanmasına izin vererek fiziksel gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.
Ancak burada dikkat etmeniz gereken husus; çocuğa karşı müdahaleci ve korumacı bir yaklaşım gözetmemenizdir. Çocuklarınıza güvenin. Emin olun sizin zannettiğinizden çok daha becerikliler ve yapamayacağını düşündüğünüz birçok şeyi yapabilir durumdalar. Sizin en ufak bir girişime “ay dur düşeceksin” gibi bir müdahale; çocuğun girişkenliğine ve özgüvenine ket vuracaktır. Çocuklarınızı destekleyin. Çok endişeliyseniz ilk birkaç denemesinde onu tutmadan ve dokunmadan yanında bulunun. Sözel olarak olumsuz bir kelime kullanmayın. Teşvik edici olun. Sonra yavaş yavaş uzaklaşın. Tam olarak içiniz rahatladığında karşıdaki banka oturun ve gülümseyerek çocuğunuzun başarısını izleyin.
Özgüvenin gelişimi, çocuğun tek başına yapabildiklerini görmesiyle mümkün olur. Bunu sağlamak sizin elinizde. Bırakın çocuk özgürce tırmansın, hoplasın, zıplasın ,sürünsün, sallansın. En fazla 1 metreden düşer. O endişeyi gözlerinizden okumadıkça, kaygı hissetmez ve emin adımlarla aktivitesini gerçekleştirir. Ancak korkuyu hissederse panik yapar ve daha çok bocalar. Dikkat ederseniz aşırı korumacı ailelerin çocukları daha çok düşerler ve daha çok hata yaparlar. Bunun iki nedeni vardır; birincisi korkuyu hissetmeleri ve yapamayacakları kaygısı ile hareket edip özgüvensizlik nedeni ile dikkatlerini toparlayamamaları, ikincisi sürekli engellenmekten kaynaklanan deneyim ve pratik eksikliğidir. Yoksa onların diğer çocuklardan fiziksel yeterlilik konusunda bir farkları yoktur.
Sözün özü, çocuklarınızı nasıl şekillendireceğiniz büyük bir oranda sizin elinizde. Elinizi korkak alıştırmayın, yoğurabildiğiniz kadar yoğurun. Sonra da bırakın hayata kendisi yürüsün…