Ülkemizde hemen hemen tüm erkek çocukları sünnet operasyonundan geçmekte ve aileler sünneti genel olarak desteklemektedir. A**ncak ailelerin kafasını karıştıran bazı sorular her daim bulunmaktadır. Sünnet yaptırmak şart mıdır?, Sünneti kaç yaşında yaptırmak daha uygundur?, Çocuğu nasıl sünnete hazırlamak gerekir?, Sünneti nerede yaptırmak daha uygun olur?, Sünnet sonrası bakım nasıl olacak? vb. pek çok soru sünneti daha da karmaşıklaştırmaktadır.
Sünnet yaptırmak öncelikle sağlık ve hijyen açısından bir çok olumlu sonucu beraberinde getirdiği ve çocuğu enfeksiyonlardan koruduğu için tercih edilen bir operasyondur. Dini açıdan kabul edilen bir adet olduğu düşünülse de, İslam dinine mensup olmayan bir çok kişi de çocuklarını sünnet ettirmektedir. Sağlık açısından bakıldığında sünnetin yaptırılması daha mantıklı gözükmektedir.
Sünnetin yaptırılma yaşı söz konusu olduğunda ise genel uzman görüşleri 2-6 yaş arasını önermemekte, yenidoğan sünnetini daha uygun bulmaktadırlar. Ki Kerem Hakan’a yenidoğan sünneti yaptırmamızın temel sebebi de budur. Öncelikle yenidoğan sünnetinde genel ya da lokal anestezi uygulanmaz. Bebek acı hissetmez ve uzun süre anestezi işlemi için aç kalmasına gerek olmaz. Çok çok kısa bir sürede iyileşir ve pansumana ihtiyacı olmaz. Hemen taburcu edilir ve herhangi bir huysuzluk gözlenmez.
Kerem Hakan’da aynen yukarıda belirttiğim durumları yaşadık. Anestezi uygulanmadı, bu nedenle de anestezinin olumsuz etkilerine de maruz kalmamış oldu. Hiçbir şeyin farkında olmadığı için korku da yaşamadı. Aç kalmak zorunda kalmadı, hemen emzirebildim ve sakinleşmesini sağladım. Sünnet sonrasında hemen bezleyebildim ve günde bir kaç kez ameliyat bölgesine ilaçlı bir sıvı döktüm . Sargı bezi ve bandaj kullanmadık. Başka herhangi bir pansuman ya da uygulama yapmadım. Bu sıvı uygulaması da iki gün sürdü zaten. 3 gün içinde iyileşti bu üç günde de hiçbir sıkıntı çekmedi. Kısacası bu dönemi çok hızlı ve sorunsuz atlattık. Çocuk doktorumuz da her kontrolümüzde ne kadar doğru bir karar verdiğimizi vurguladı. İyileşme sürecini yakından takip etti. Kişisel fikrimi sorarsanız sünneti, herhangi bir engelleyici durum söz konusu değilse (prematüre doğum vb.) bir haftalıkken yaptırmanızı tavsiye ederim. Büyüdükçe çok fazla sıkıntı yaşanabiliyor. Dini açıdan baktığınızda da 7. gün sünnet için tavsiye edilen dönemdir.
Sünnete hazırlık konusuna gelirsek; bebeklik döneminde zaten böyle bir sıkıntı yok. Ancak çocuğunuz büyükse onu bu sürece hazırlamanız çocuğun psikolojisi adına çok önemli. Çocuğa yalan söylemeden, yaşayacaklarını dikkatlice seçtiğiniz kelimelerle açıklayın. Acı çekmeyeceğini, hiçbir şey olmayacağını, sünnet sonrası hemen oynayabileceğini söylemeyin. Bunlar gerçekçi ifadeler değildir ve size olan güvenini sarsar. Ancak gerçeği söyleyeceğim derken de çocuğu korkutmayın. Ona bu operasyonun sağlık için gerekli olduğunu ve hemen herkesin bu operasyondan geçtiğini ifade edebilirsiniz. Bir sürede hayatının kısıtlanacağını, sonrasında ise eski düzenine döneceğini belirtebilirsiniz. Kelimeleri doğru seçmeniz çok önemli. Kaygınız var olduğunda çocuğunuzla konuşmanız onun da kaygısını artıracaktır. Bunun normal bir durum olduğunu vurgulayın ve “erkeklik, adamlık” gibi kavramlarla bütünleştirmeyin. Hazırlama sürecini uzun bir döneme yaymaya özen gösterin.
Sünnet bir operasyondur ve kesinlikle doktorlar tarafından hastanelerde yapılması gerekir. Bu nedenle hastane ortamı dışında sünnet yaptırmamaya özen gösterin. Enfeksiyon kapma riskinin yanı sıra, olası bir yanlış müdahale ile geri dönülmez sonuçlara yol açabilirsiniz. Hem steril hem güvenilir olması nedeni ile hastaneler en doğru seçim olacaktır.
Sünnet sonrası bakım nasıl olmalıdır sorusu ise çocuğun yaşına göre değişmektedir. Yenidoğan sünnetinde ağrı kesici ve pansuman gerekmez. Büyük yaş çocuklarında ilk üç gün 4-5 kez pansuman ve ağrı kesici kullanımı gerekmektedir. Sonrasında ise günlük banyo ile iyileşme süreci hızlandırılır. Yara kurumadan sünnet kilodu giymek iltihaplanmaya neden olabilir. Yoğun kanama, ateş, herhangi bir anormal durumda doktora başvurmak gerekir. Yara 7. gün civarında iyileşmeye başlar ve tam olarak iyileşmesi 4 haftayı bulur. Dikişler kendisi düşer, almayı gerektirmez.
Bu süreci yaşayacak tüm ailelere kolaylıklar dileriz. Yavrularımıza da uzun ve sağlıklı ömürler dileriz.