Malzemeler:
- Yay
- Ok
- Hedef
Yaş:
- + 2 Yaş (Tanımak İçin)
Kazanımlar:
- Spor Dallarını Tanıma
- Kavram Bilgisi
- İlgi Alanlarının Oluşturulması
- Farklı Deneyimler
Otellerin en sevdiğim yanlarından birisi birçok spor etkinliğini bünyesinde barındırması. Çocuklar için bulunmaz bir hazine. Zira, şehir ortamında bir sporu tanıtmak için o sporun kulübüne gitmek zorundasınız. Sokakta ok atan birine rastlamanız pek de mümkün olmaz. Hazır otelde bir çok spor etkinliği var; biz de spor çeşitlerini öğrenmeye devam ediyoruz. Sıra okçulukta. Malzemelerini ve nasıl uygulandığını öğrendikten sonra uygulamaları izliyoruz. Yaşı gereği tabii ki Aybike Esra deneyemiyor. Bizim için şimdilik tanıması yeterli. Onun yerine bu deneyimi biz yaşıyoruz. Bizim için de henüz öğrenilecek çok şey var. Çocuklarla birlikte o kadar çok şey deneyimliyoruz ki… Sizlerde imkanlarınız dahilinde çocuklarınızın spor dallarını gözlemlemesi için fırsatlar yaratın. Birebir gözlemleyecek olanak yoksa da videolar aracılığı ile tanımasına katkıda bulunun. Hadi gelin şimdi okçuluk sporu hakkında kısa bir bilgi edinelim:
İnsanlığın varoluşuyla eş zamanlı olarak ok ve yay insanla birlikte gelişmiştir. Ok ve yay ; insanın silahı,arkadaşı,sırdaşı ve güvencesi olmuş, her uygarlık ok ve yayı biraz daha geliştirmiş, günümüze kadar getirmişlerdir.Ama temelde çalışma prensibi değişmemiştir ; bir ağaç dalı iki ucundan bir sicimle gergin olarak bağlanıp ve daha ince ucu sivriltilmiş düz bir dalıda sicimin üstüne yerleştirip,dalın esneme gücü sayesinde sicimi çekerek dalı gerip sivri uçlu dal parçasını uzağa fırlatmak, ok atmaktır.Okçuluk; insan, yay ve oktan oluşur,amaç uzaktaki hedefi vurmaktır.Okçuluk günümüzde son derece modern malzemelerle ve kurallar çerçevesinde yapılan olimpik bir spor dalıdır. 12-14 yaş arası, okçuluk sporuna başlamak için en uygun yaş aralığıdır.
Okçuluk, her spor dalında olduğu gibi öncelikle kişinin sağlığını, bedenini olumlu etkiler. Buna bağlı olarak kişinin yaşam standardı ve yaşam planı değişir, kendine güveni artar, konsantrasyonu gelişir ve sosyal çevresindeki pozisyonu olumlu yönde değişir.
Okçuluk beden terbiyesi veren bir spordur. Okçuluk sporunu yapan her insan kendi vücuduna hakim olmayı ve nasıl kullanması gerektiğini iyi öğrenir.
Okçuluk sporu her yaşta insan tarafından rahatlıkla yapılabilir. Stresle baş etmemize yardımcı olur ve eğlencelidir.
Adaptasyon ve motivasyonu güçlendirir. Dikkatli ve duyarlı olmayı sağlar.
Zorlukları yenmeyi öğretir.
Doğru nefes almayı sağlar; doğru nefes alırken daha fazla oksijenin beyne akın etmesiyle beynin verimli çalışmasına sebep olur.
Vücuda uzun süreli dayanıklılık kazandırır.
Kalbin dakikadaki atım sayısını düşürür ve kalbi kuvvetlendirir.
El-ayakların orantılı, doğru kullanılmasını sağlar. İnsana dik bir duruş temin ederek, hareketlerine esneklik ve zarafet kazandırır.
Vücut için çok önemli olan Büyüme Hormonunun (GH) düzenli üretilmesine ve bu hormonun tetiklenmesiyle devreye giren pek çok hormonun da üretilerek vücudun sağlıklı işlemesine yardımcı olur.
Kas ve kemik yapısının zaman içinde zayıflamasını engellemesi özelliği ve hormon üretimine katkısıyla en etkin yaşlanmayı önleyici etkendir.
Sporcular zor hastalanır, çabuk iyileşirler ve doğa şartlarına dayanıklıdırlar.
Okçuluk, dikkat ve konsantrasyon gelişimine katkıda bulunur.
Eklem ve tendonların, omuz, sırt ve bacak kaslarının kuvvetlenmesini sağlar.
Osteoporozun ve Skolyoz (omurga eğriliği) ’un tedavisinde önemli bir rol oynar.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Kaynak: www.naveksport.com.tr