Malzemeler:
- Keçe
- Mıknatıs
- Cırt Cırt
- Keçeli Kalem
- Sıcak Silikon
- + 4 Yaş
- Kavram Bilgisi (Dil Gelişimi)
- Gözlemleme Becerisinin Gelişimi
- Hafıza Gelişimi
Aybike ile son zamanlarda günlerden, aylardan ve mevsimlerden çok fazla bahseder olduk. Okulda öğrendiklerini tekrarlıyor, bana yeni yeni sorular soruyordu. Aylar konusuna daha fazla hakim olmaya başlamıştı. Zaten günleri, o günkü branş derslerine göre kodluyordu ( Bugün Pazartesi, bale günü gibi).
Hazır ilgi alanı bu konularken, ben de bir etkinlik yapmak istedim. İlkbahar mevsiminin gelişi ile de hava durumunu takip etme sürecimiz başladı. Çünkü bu mevsim sizlerin de bildiği gibi hava durumunun sürekli değişkenlik gösterdiği bir zaman. “Bizim için bundan iyi fırsat olmaz” diye düşündüm ve kolları sıvadım. Aybike Esra’nın üzerinde değişiklik yapabileceği bir tablo hazırlamak istedim. Ancak bu tablonun bir çok şeyi aynı anda göstermesini arzu ettim. Hem saat farkındalığı, hem mevsim, hem ay, hem gün hem de hava durumu ile ilgili farkındalığının oluşması benim için önemliydi. Bu tabloyu doğru bir biçimde uygulaması için hepsini gözlemlemesi gerekecekti.
Ay, gün ve mevsim zaman algısının gelişimi ve zamanla ilgili kavramları öğrenmesi için gerekli olan alanlardı. Saat öğrenimine henüz geçmedik. Ama saatin ne olduğunu biliyor ve bazen soruyordu. Dakika mevzusuna girmeden ana saat dilimlerini gösterebileceği bir düzeneği de tabloya ekledim. Hava durumu ile ilgili de iki gösterge oluşturdum. Birincisini dışarıyı gözlemleyerek belirlemesi gerekiyordu. Bu konu ile ilgili arada sohbetler ediyorduk. “Aaaa bugün hava çok bulutlu, güneşi göremiyoruz, acaba yağmur mu yağacak?” ya da “Bugün hava çok sisli” gibi ifadeleri gün içerisinde kullanıyorduk. Çok yabancısı olmadığı bu kavramları tablo üzerinde göstermesi gerekecekti. Diğer göstergemiz ise sıcaklık ile ilgili. Havanın sıcaklığının ne olduğunu hissetmesi ve buna göre bir karar vermesi gerekiyor. Hava sıcak mı, ılık mı yoksa soğuk mu?
Tüm bu göstergelerin yer aldığı tabloyu oluşturmak için keçe ve silikon tabancasından yararlandım. İşaretleme ekipmanlarını ise cırt cırt ve mıknatıs yardımı ile oluşturdum. Oklar iki mıknatısın birbirine yapışması sonucu oluştu ve kolaylıkla hareket etti. Diğer çerçeve işaretçileri için ise cırt cırt kullandım.
Çocuklar çok ilgi gösterdi ve farkındalıkları arttı. Ay ve gün kavramı Kerem Hakan’da da oluşmaya başlayınca o da rahatlıkla bu tabloyu uygulayabilecek.