Gökyüzü sadece çocukların değil, biz yetişkinlerinde ilgisini cezbeden bir konudur. Açık bir havada hele bir de şehir merkezinden uzak bir noktadaysak, seyrine doyum olmaz gökyüzündeki yıldızların. Gökyüzünde yıldızlardan daha çok dikkat çeken şey ise ay ve halleridir. Çocukluğumuzdan itibaren ayın hangi halde olduğunu merak eder, kafamızı çeviririz gökyüzüne.
Tabi gökyüzü söz konusu olur da gezegenlerden bahsetmemek mümkün olur mu? Benim çocukluğumun 9 gezegenini 8’e indirip, Plüton’a cüce gezegen diyerek hayallerimi yıksalar da benim için hala dokuz gezegen vardır Güneş Sistemi’nde. Plüton benim için gezegendir.
Çocukluğumuzdan itibaren meraklı gözlerle incelediğimiz gökyüzü hakkında doğru ve etkileyici bilgiler edinmek istiyorsanız; sizi Tübitak Yayınlarından çıkan Geceleri Gökyüzü kitabıyla tanıştırayım. İçerisinde ne yok ki? Gezegenler, Galaksiler, Yıldızlar, Takımyıldızlar, Burçlar, Gök Olayları, Göktaşları …
Uzaya ve gökbilime meraklı bir miniğiniz varsa ya da siz merak etmesini sağlamak istiyorsanız bu kitabı sizlere öneririm. Ayrıca ekinde bulunan yıldız atlası ile bulunduğunuz tarih ve saatte gökyüzündeki yıldızların konumlarını da öğrenebilirsiniz. Bu atlası nasıl kullanacağınız ayrıntılarıyla açıklanmış kitapta. Biz İstanbul’un ışık kirliliğinden kurtulduğumuz ilk yaz akşamında yıldız atlasını kullanmayı ve takımyıldızları tek tek keşfetmeyi hedefliyoruz.
Şimdi kaldırın başınızı gökyüzüne ve ne muazzam bir sonsuzluk olduğunu gözlemleyin. Uzay da ne kadar küçük bir yer kapladığınızı da dert etmeyin. Bizim gönlümüz geniş 🙂