TRACY HOGG YÖNTEMİ

Tracy Hogg Kimdir?

Tracy Hogg, uzun yıllar uyku sorunu yaşayan bebeklere yardım etmiş bir hemşiredir. Yıllar boyunca bebek bakımının verdiği tecrübeyle yazdığı kitapları dünyada milyonlarca satılmıştır. Hogg yöntemini, Ferber yöntemi gibi bebeklerin ağlatılması metodu ile, asla ağlatılmamasını esas alan doğal ebeveynlik metodu arasında yer alan bir metot olarak açıklıyor. Hogg 2004 yılında vefat etmiş olsa da, günümüzde halen kitapları aracılığı ile ebeveynlerle bebek bakımı konusundaki tecrübelerini paylaşmaya devam ediyor.

Tracy Hogg, bebeklerin doğdukları ilk aydan itibaren uyku ve beslenmelerinde bir düzen olması gerektiğini söylüyor. Fakat bu düzen kesinlikle kural değildir. Çünkü Hogg’un bahsettiği düzen, bebeğin ihtiyaçlarına göre oluşturulur.

Kaldır-Yatır Yöntemi Nedir?

Kaldır-Yatır yöntemi ve Ferber yöntemi, bebek uykuya dalmadan önce ağladığında yapılması gerekenleri anlatan yöntemler olarak özetlenebilir.

Kaldır-Yatır yönteminin en önemli avantajı, bebeği ağlatmamaktır. Bebeğin ağlamasının anne ve babalar için dünyadaki en kötü şey olduğu düşünülürse, elbette bu yöntem bebeği ağlatmaya dayanan metotlara göre daha vicdanlı gelecektir.

Amaç bebeği ağlatmadan kendi kendine uykuya dalmasını sağlamaktır. Kısaca bebek ağladığı zaman onu kucağa almak, sakinleştirmek ve tekrar yatağına koymak şeklinde uygulanır. Burada bebeğe “Ağladığın zaman yanındayım fakat uykuya kendin dalman gerekiyor.” mesajı verilmesi amaçlanıyor.

Kaldır Yatır Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Kaldır yatır yöntemine başlamadan önce, bebeğinizin ayına uygun olan uyuma ve uyanık kalma sürelerini öğrenmeniz ve uykusunun geldiğini iyi gözlemlemeniz gerekiyor. Uykusu gelen bir bebeği, ikinci defa esnemesine izin verecek kadar bekletmek bu yöntemde yanlış bir davranış olarak betimlenebilir.

Uykusu kısa olan çocuklara daha kısa uyanıklık süresi, uzun uyuyan çocuklara ise daha uzun uyanıklık süresi vermek gerekiyor.

Bebekleri uyanma saatleri göz önüne alınarak 11-12 saat önce yatırmalısınız. Örneğin sabahları 6’da uyanan bebeğinizi gece 18:00- 18:30’ da yatırmış olmalısınız.

Bebeğinizin gece ve gündüz uyku rutinlerini oluşturmalısınız. Örneğin gece uykusu için, banyo, ardından emzirme ve masal okumak, gündüz uykusu içinse müzik dinletmek uygun rutinler olabilir.

İlk haftalardan sonra bebeğinizin gündüzleri 1.5-2 saatten fazla uyumasına izin vermemelisiniz, eğer uyuyorsa uyandırmalısınız.

Gece uyumaz korkusu ile akşamüzeri uykusu gelen çocuğu uykuya yatırmamazlık yapmamalısınız. Akşamüzeri yapılan 40-50 dakikalık uykular gece uykusuna zarar vermez aksine faydası olur.

Bebek büyüdükçe günlük uyku sayısını azaltmaya başlayın; fakat, örneğin günde toplam 4 defa uykuya yatan bebeği birden 3 defa yatırmaya başlamayın. Öncelikle iki uyku arasında uyanık kaldığı süreyi yavaş yavaş arttırın.

Bebeği uykuya yatırmadan yaklaşık 30 dakika kadar önce bebeği, aşırı ses olan ya da kalabalık ortamlardan uzak tutmanız ve yoğun aktiviteler yapmamanız gerekir.

Tracy Hogg, rüya beslenmesi adını verdiği, bebeği gece 22:00-23:00 arasında bir zaman dilimi içerisinde uyandırmadan emzirme ve uykusuna devam ettirmeyi de yöntemleri arasında açıklıyor. Rüya öğünü bebek yaklaşık 8 aylık olduğunda ise kesilmelidir.

Uyku Yardımcısı Nedir?

Bir çocuğun kendi kendine uyumasını kolaylaştıran nesnelere uyku yardımcısı denir. Fakat uyku yardımcısı ile propu karıştırmamak gerekir.

Uyku yardımcısı bebeğin kendi kendine uykuya dalmasını kolaylaştırır. Bebeğiniz emzikle kendi kendine uykuya dalmayı başarıyor, fakat emziği düştüğünde uyanıyorsa, emzik uyku yardımcısı değil proptur. Proplar bebeğin uykuya dalamsına yardımcı olan nesneler değil, uyuyabilmesi için bağımlı olduğu nesnelerdir.

Uyku yardımcıları aslında oldukça faydalıdır. Bebeğiniz için uyku yardımcısı seçerken, bu nesnenin yumuşak ve eliyle kavrayabileceği büyüklükte olmasına, Kol, bacak gibi parmakları ile kavrayabileceği küçük çıkıntılarının olmasına, eğer bez şeklinde ise çocuğa tehlike oluşturmayacak kadar küçük olmamasına dikkat edilmelidir. Bu bahsettiklerimize dikkat ederek herhangi bir nesne uyku yardımcısı olabilir.

Uyku yardımcısı olan nesneyi bebekle yaklaşık 4 aylıktan itibaren tanıştırabilirsiniz. Bu nesneyi çocuğunuz yaklaşık 4 aylıkken yatağına koyabilir uykuya yatacağı zaman eline verebilirsiniz. Uyku yardımcısını yataktan çıkarmamalısınız. Çocuğunuz zamanla bu nesneye bağlanacaktır.

Elbette unutulmaması gereken, her bebeğin kendine özgü olduğudur. Bazı bebekler kaldır yatır yöntemini kolaylıkla benimseyip öğrenebilirken, bazıları ferber yönteminden bile fazla tepki vererek ağlayabilir. Bebeği uykuya yatırma yöntemlerini araştırarak ve bebeğinize göre düzenleyerek kendi uyku yönteminizi oluşturabilirsiniz.

Kaynak: www.sevgilibebek.com

label, , , , , , , , , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir