TOST YAPIMI

Malzemeler:

  • Tost Ekmeği
  • Kaşar Peyniri
  • Sucuk
  • Tost Makinesi

Yaş:

  • +3 Yaş

Kazanımlar:

  • Günlük Yaşam Becerisi
  • Özbakım Becerisi
  • El-Göz Koordinasyonu
  • Dikkat ve Konsantrasyon Gelişimi

       Montessori eğitiminin temeli “kendi kendine yetebilme” prensibi üzerine kuruludur. Çocuk kendine yetebildiği ve kendi işini kendi yapabildiği sürece gelişir. Bu sadece evde belli başlı sorumluluklar almakla değil, her yönüyle kendine yetebilme anlamını içerir. Bu yetilerden biri de çocuğun acıktığında kimseye ihtiyaç duymadan yiyeceğini kendi hazırlamasıdır. Sandviç, tost, salata, meyve gibi atıştırmalıkları çocuk küçük yaşlarda bile kendi hazırlayabilir.

     Bu nedenle biz de bugün tost nasıl yapılır, nasıl hazırlanır ve pişirilir, afiyetle nasıl yenir sorularının cevabını bulmaya çalıştık. Malzemeleri dilimleyerek çocukların önüne koydum. Onlar hazırladılar ve sonrasında birlikte pişirdik. Bu bizim ilk öğrenme aşamamızdı. Bundan sonraki süreçte, dolabın alt rafında hazır dilimlenmiş kaşar peyniri ve sucuk bulundurabilirim (Biraz daha büyüdüklerinde kendileri dilimleyebilirler). Tost ekmeği zaten ulaşabilecekleri bir yerde. Kerem henüz tost makinesi kullanma konusunda tecrübesiz ama ablası onun yerine tost makinesini kullanabilir. Çünkü bu deneyimimizde onlara tost makinesini kullanırken nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlattım. Fişi takarken dikkatli olmaları, tost ekmeklerini soğukken koymaları, tost pişerken tost makinesinin nerelerine dokunabilecekleri, ve tost piştiğinde tostu maşa ile almaları gerektiğini, son olarak fişi çekmelerini bir bir anlattım. Bir iki kez sadece gözlemleyerek kendilerinin yapmalarını izleyeceğim. Ondan sonra içim rahat olacak. Bileceğim ki çocuklarım acıktığında tost yapıp yiyebilirler. 

      Tabii tost yapmak her istedikleri zamanda gerçekleşecek bir şey değil. Öğle ya da akşam yemeğine bir iki saat kala tost yememeleri gerekir. Ya da her istediklerinde. Ana öğünler bizim için önemli ve sulu yemek yenmeli. Tost sadece öğlen yemeğini yeterli yemeyip de ikindi vakti çok acıkırlarsa yiyebilecekleri bir alternatif. O da hafta bir ya da iki kez. 

     Çocukların kendilerine yetmeleri konusunda mümkün olduğunca destekleyici olun. Bu sizin de işinizi kolaylaştıracaktır. Çocuğunuz size bağımlı bir hayat sürerse, ileri yaşlarda bile tüm işlerini size ya da nazı geçen birine yaptırmaya çalışacaktır. Kendine yetebilen çocuklar yetiştirmek dileğiyle…

label, , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir