Malzemeler:
- Kilitli Poşet
- Su
- Mavi Boya
- Asetat Kalemi
- Parabant
- + 3 Yaş
- Kozmik Eğitim
- Fen ve Doğa Etkinliği
- El-Göz Koordinasyonu
- Deney ve Gözlem Becerisi
- Neden-Sonuç İlişkisi Kurma
- Dil Gelişimi
- Zihinsel Gelişim
Sonbaharın gelmesi ile yurt genelinde yağışlar başladı. Meraklı miniklerin şu sıralar en sık sorduğu sorular “Yağmur nasıl yağar?” ve “Neden yağmur yağıyor?” oluyor. Aybike Esra da gerçek yağmurun yanında bizi soru yağmuruna tutmakta ve sözel olarak açıklaması zor olan kavramları anlatmamızı istemekte. Biz de bu konuya bir açıklık getirelim istedik ve somutlaştırmaya karar verdik.
Sanırım yağmuru en iyi açıklayabilecek deney su döngüsü deneyi. Bunun için bir kilitli poşete, asetat kalemine ve mavi boyaya ihtiyacınız olacak. Öncelikle suyu renklendirmeniz gerekecek. Bunun nedeni çocuklarınızın deniz ve gölleri mavi olarak algılaması ve kafalarında bu şekilde kodlamasıdır. Ayrıca şeffaf olan şeyleri gözlemek daha zordur. Ben gıda boyası tercih ettim. Sizler farklı bir boya da tercih edebilirsiniz.
Kilitli poşete güneş, bulutlar ve deniz çizdim. Siz kilitli poşetinizi desensiz tercih edin. Ben farkında olmadan desenli almışım. Elde olanla yetindim. Kilitli poşetinize renkli suyu dökün ve ağzını sıkıca kapatın. Artından bant yardımı ile güneş gören bir cama yapıştırın. Bir süre sonra su buharlaşacak ve poşetin içerisinde damlacıklar oluşturacak. Bu da sizin su döngünüzü anlatmak için bir somut görsel oluşturacak. Çok detaya inmeden neler olduğunu anlatabilir, yağmurun da bu şekilde oluştuğunu belirtebilirsiniz. Büyük yaş çocuklarda daha da ayrıntılı bilgi verebilirsiniz.
Okul öncesi çocuklara bazı soyut bilgileri verirken mutlaka somutlaştırmanız ve görsel olarak ona bir şeyler sunmanız gerekir. Yoksa anlamayacaklardır ve cevaplarınızdan tatmin olmayacaklardır. Aybike Esra şuan için tatmin olmuş görünüyor.
Bu etkinlikle birlikte çocuğun; el-göz koordinasyonu, dil gelişimi, deney ve gözlem becerisi, doğa ve fen bilgisi gelişecektir. Hem de çok eğlenecektir.