KUMBARANIN ÖNEMİ

     Çocuklarınıza tutumlu olmayı öğretmek, tutumlu olmaları için onlara örnek olmak geleceklerine yapacağınız olumlu katkılardan biri olacaktır. Tüketim çılgınlığının yaşandığı günümüz dünyasında elindekilerinin değerini bilmek, harcama alışkanlığının sağlıklı devam etmesi açısından önemlidir. Bu yüzden ebeveynler olarak tutumlu olmak, sizi model alan çocuklarınızda bu alışkanlığın yerleşmesi için belirleyici olacaktır.

    Günümüz tüketim dünyasında tutumlu olmak avantaj olarak sayılmak ile birlikte tutumlu olmayı cimrilikten ayırmak önemlidir. Tutumlu olmak, gelir gider dengesini sağlayarak, gereksiz ve aşırı harcama yapmaktan kaçınmak iken, cimrilik ihtiyaç olandan daha az harcama yapmaktır.  Biz ilk tanıma uygun çocuklar yetiştirmek istiyoruz. İsraf etmeyen, yeri ve zamanı geldiğinde de parasını kullanmayı becerebilen çocuklar. Parayı kullanmak ve yönlendirmek günümüzde “sanat” olarak adlandırılmakla beraber, düşük gelirli vatandaşların var olan paralarını yetirebilmeleri benim için “mucize” kelimesinin bile yetersiz kaldığı bir beceridir. Hayat gerçekten çok pahalı ve elimize geçen paranın pek bir değeri yok. Bu nedenle çocuklara küçük yaşlardan itibaren parayı doğru bir biçimde harcamayı öğretmek daha da önem arz etmekte. 

    Bu etkinliğimiz kumbara da para biriktirmek ile ilgili.  Artık tasarruf etme vakti geldi de geçiyor bile. Her ne kadar şuan harçlık almıyor olsalar da kumbarada birikim yapma alışkanlığı edinmeye başladılar. Ufaklık için ince motor çalışması da oluyor aynı zamanda 🙂 Ama Aybike Esra için önemli olan; içindeki paranın birikmesi ve sonucunda alacağı oyuncaklar. Sabırla dolmasını bekliyor. Bu etkinlikle aynı zamanda sabretmeyi de öğreniyor. Üstelik ne kadar beklemesi gerektiğini somut olarak görebiliyor ve itiraz etmiyor. KUMBARA DOLANA KADAR. Ara ara kontrol ediyoruz dolmuş mu diye. Yok henüz dolmadı. Dolunca yüzündeki sevinci görmeyi iple çekiyorum. Bizim için de tasarruf olmuş oluyor. Çocuklara artık gereksiz zamanda ve şekilde harcama yapmıyoruz. Kumbara dolunca gönlümüzdeki oyuncakları gidip alacağız. Cebimizdeki parada çarçur olmayacak. 

      Siz de mutlaka bir kumbara edinin ve biriktirmenin gücünü çocuklarınıza hissettirin. O hiçbir işe yaramayan bozuklukların bir araya geldiğinde ne kadar da işe yarayacağını görmelerini sağlayın. Gelecekte de çocuklarınızın, özgüvenli ve parayı yönetebilen yetişkinler olmasına katkıda bulunun.

label, , , , , , , , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir