İŞİN EHLİNDEN EBRU DERSİ

      Yaklaşık olarak 15. yüzyıldan itibaren uygulandığı düşünülen ebru sanata, Türkistan’da doğup İran üzerinden Osmanlı topraklarına gelmiş ve buradan da tüm dünyaya yayılmıştır. Avrupa’da Türk kağıdı olarak da adlandırılan bu sanat, geleneksel süsleme sanatlarından biridir. Geçmiş dönemlerde oldukça popüler olan bu sanat, günümüzde hobi olarak icra edilmektedir. 

       Kayseri’da görüp deneyimlediğimiz bu sanatı, sizlerle de paylaşmak istedik. Aybike Esra daha öncesinde okulunda bu deneyimi yaşamıştı. Ancak Kerem için bu ilk olacaktı. Sanatçı işinde oldukça profesyonel ve çocuklarla arası epey iyi bir beyefendiydi. Onları zorlamadan, heveslendirerek ve meraklarını cezbederek oturttu kucağına. Yavaş yavaş geçti tüm aşamalarını bu muhteşem sanatın. Suya can verdiler birlikte, renk verdiler. Sonra da onu kağıda naklettiler. Çocuklar açısından müthiş bir deneyim oldu. Bizim için de güzel bir hatıra.

        Sanatçıyla bir taraftan sohbet ettik ebru yapılırken bir taraftan da ebru sanatı ve malzemeleri hakkında bilgi aldık. Desenin oluşturulduğu suya kitre deniyor mesela. Suya katılan bazı tohum ya da otlarla yoğunluk veriliyor suya. Dinlenmeye bırakılıyor sonrasında.Eski zamanlarda yağmur suyu ile yapılırmış kitreler. Kitre kadar önemli bir malzemede boyalar. Sıradan boya değil bu boyalar. Toprak boyası deniyor ve toprak bazı işlemlerden geçirilip süzüldükten sonra ve öd özü ile karıştırıldıktan sonra kullanılabilir hale geliyor. Aslına bakarsanız ebru sanatının fırçası bile özel.  Sap kısmı gül dalından yapılırmış. Bunun nedeni esnek olması be küflenmemesiymiş. Uç kısmı ise at kılından oluşuyormuş. Kağıdı da özel yapım kağıttan oluşuyor. Birinci sınıf hamurdan, parlak olmayan ve iyi su emilimi sağlayan bir kağıt. Malzemeniz ne kadar kaliteliyse, ebru eserinizde o kadar güzel olacaktır.

      Tabii ebru sanatı görüldüğü kadar kolay değil. Tek deneme şansı oluyor bir kağıt için. Hatayı düzeltme şansı olmuyor. Dikkatli ve özenli yapmak durumundasınız eserinizi. Öncelikle sevginizi katmalısınız ki güzel olsun. Teknikleri de iyi bilip kullanabilir olmalısınız. Bülbül yuvası, battal vb. bir çok farklı tekniği var. Biz bu uygulamada arka fonda battal tekniği uyguladık, üst kısımda ise çiçek motifi. 

     Eski dönemlerde binbir zahmetle hazırlanıp uygulanan bu sanat, aslında artık çok daha pratik. Günlerce aylarca malzeme hazırlama zahmetine girmeden, hazır malzemelerle ebru sanatını evinizde yapabilirsiniz. Hem çocuklarınız için hem de sizin için güzel bir deneyim olacaktır. Tavsiye ederiz. 

label, , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir