EŞYALARIN AMAÇ DIŞI KULLANIMI

      Çocukların en belirgin özelliklerinden birisi de hiç kuşkusuz uçsuz bucaksız hayal gücüdür. Çocuklar beyinlerindeki düşünce kasırgalarını ve kalıplaşmamış bağlantılarını her hangi bir materyalle kolayca dış dünyaya yansıtabilirler.

      Hayal gücü, elbette çocuklarda desteklenmesi gereken bir özelliktir. Yaratıcılığın kaynağını hayal gücü oluşturur. Yaratıcılık ise bir konu hakkında farklı düşünmeyi ve problemleri daha kolay bir şekilde çözebilme yeteneğini beraberinde getirir. Ancak dikkat edilmesi gereken durum, hayal gücünün çocukların  yaşamında kapladığı yerdir. Çocuklar eğer günlük yaşamlarının içerisinde normalden daha fazla hayal aleminde zaman geçiriyorlarsa, burada gerçek dünyadan uzaklaşma vardır ki bu dikkatle ele alınması gereken bir durumdur.

    Montessori eğitim felsefesinde de çocukların sürekli hayal kurmalarına çok sıcak bakılmaz. Onların gerçek dünya ile meşgul olmaları gerektiği savunulur. Bu nedenle çocukların evcilik oyunları yerine, gerçek ev işlerine dahil edilmeleri istenir. Oyuncak tabaklarını yıkamak yerine, gerçekten de mutfakta bulaşık yıkamalarının onlar için daha faydalı olduğu görüşü benimsenir.

    Yine de çocukların gerçek hayatla iç içe olması, onların hiç hayal kurmayacakları anlamına gelmemektedir. Çünkü bazı şeyleri  gerçek hayatta tecrübe etmeleri mümkün değildir (en azından bir süreliğine). Bu durumda da hayal gücü devreye girdiği zaman ya da bir eşya amacı dışında kullanıldığı vakit müdahale etmemek ve onun hayal dünyasına ortak olmak sanırım yapılabilecek en doğru davranıştır. Bu durum  onun, problemler karşısında tek bir çözümün olmadığı ve ya bir materyalin sadece bir amaçla kullanılmayabileceği düşüncesinin zenginliğini bilinçaltlarına yerleştirmeleri açısından değerli kazanımlardır.

     Çocuklarınızın eşyaları amaç dışı kullanımı zihinsel gelişim açısından da önemlidir. Bunu sağlamanın yolu da yapılandırılmamış oyuncakları daha çok tercih etmek ve çocuklara eşyaların kullanım amaçlarını vurgulayarak düşüncelerini sınırlandırmamaktadır. Hayal gücü zenginliktir tabii gerçek hayattan kopmamak şartıyla:)

label, , , , , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir