Malzemeler:
- Diş Fırçası
Yaş:
- + 1 Yaş
Kazanımlar:
- Günlük Yaşam Becerileri
- Özbakım Becerileri
- El-göz Koordinasyonu
Diş bakımı bebeklerde henüz dişleri çıkmadan önce başlar. Dişlerin çıkması ile birlikte bu süreç daha düzenli hale gelir. Yaklaşık bir yaşa kadar fırçalama işlemi gerçekleşemeyeceği için, bebeklerin dişleri hijyenik bir bez yardımı ile silinerek temizleme gerçekleşir. Ancak artık bebeğiniz büyüdü ve eline fırça verme vakti geldi.
1 yaşından itibaren çocuklarınızın eline fırça verebilir ve sizi diş fırçalarken gözlemlemesini sağlayabilirsiniz. Ben bu süreçte herhangi bir yaptırım ve zorlama da bulunmadım. Beni diş fırçalarken izlemek hoşuna gidiyordu ve kendisi de diş fırçası ile beni taklit etmeye uğraşıyordu. Bir süre sonra fırçayı kullanmada biraz daha ustalaştı.
Henüz hala profesyonel anlamda fırça kullanamamasına karşın, düzenli olarak dişlerini fırçalayan bir kızım var. Söylediğim gibi bu konuda onu tamamen kendi gözlem ve taklit becerisine teslim etmiş durumdayım. Gözlemleyerek zaten birçok şeyi yapabiliyor. Bu konuda da becerisini geliştireceğine eminim.
Fırçalama esnasında henüz diş macunu kullanmıyoruz. 3 yaş sonrası macun kullanımı için çok daha uygun. Zaten çok da gerekli değil. Fırçamızı ıslatarak hafif bir kayganlık sağlamamız yeterli oluyor. Fırçalama işlemimiz bittikten sonra fırçamızı yıkıyor ve yerine koyuyoruz. Sonrada havlu yardımı ile kurulanıyoruz. Ağız yıkama işlemini de henüz uygulamaya sokmadık. Çalkama işlemini de öğrendik mi işimiz daha da kolaylaşacak.
Size bu süreçte önerebileceğim tek şey konunun üzerinde çok durmamanız ve çocuğunuza baskı uygulamamanız. İleride diş fırçalama konusunda ayak direyen bir çocuk istemiyorsanız tabii:)