DİKKATİN POLARİZASYONU İLKESİ

       Montessori’e göre gelişmenin tek şekli doğal olanıdır. Çocuk bu doğallık içerisindeyken rahatsız edilirse yanlış yönlenecektir. Bu nedenle Montessori, çocuk işine odaklanmışken yetişkinin duruma saygı duyması gerektiğini, ne övgü ne de düzeltmeyle ona müdahale etmemesi gerektiği üzerinde durmuştur.

      Montessori sınıfında çalışan bir öğretmen, gözlemlediği bir olayı şöyle anlatmıştır: “Okulumuzun çimlerini biçmek için bahçeye çim biçme makinesi gelmişti. O sırada öğrencim K. ( 4 Yaş) ile trinomik küp çalışmasını yapıyorduk. Makinenin sesini duyunca sınıftaki diğer çocuklar pencerenin önüne koştular. Ama öğrencim K. hiçbir şey olmamış gibi çalışmaya devam etti. Ben onun da diğerleri gibi çalışmayı yarım bırakarak pencereye koşacağını düşünmüştüm. Dışarıdan gelen ses ve sınıfın hareketlenmesi, K.’nin dikkatini dağıtmadı ve o, çalışmasına devam etti.”

      Konsantrasyon yaşamın bir parçasıdır, bir eğitim metodunun sonucu değildir. Maria Montessori bunu ilk Çocuklar Evi’ndeki gözlemleri sonucunda fark eder ve durumu “Dikkatin Polarizasyonu” olarak adlandırır. Montessori, silindirleri yerlerinden çıkarıp yine yerlerine yerleştiren üç yaşında bir kız çocuğunu gözlemlemiş ve onun bu alıştırmayı yoğun bir ilgiyle üst üste tekrarlaması dikkatini çekmiştir. Çocuğun dikkatinin dağıtılması için türlü şeyler yapılmasına rağmen çocuk alıştırmayı 42 kez tekrarlamıştır. Sonra derin bir uykudan uyanır gibi durmuş ve mutlulukla gülümsemiştir. Bu olaydan sonra Montessori, bir çocuğun çalışmasını odaklanarak yaptığı görüldüğünde çocuğun hiçbir zaman rahatsız edilmemesi gerektiğini söylemiştir.

Kaynak: Çakıroğlu Wilbrandt, Emel, Okul Öncesi Eğitimde montessori Yaklaşımı, Kök Yayıncılık, 2012.

label, , , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir